Тунис – Edna неочаквано добра новогодишна дестинация

Тунис – Edna неочаквано добра новогодишна дестинация
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Всички добре знаем, че новогодишните празници могат да бъдат протяжни и скучни, ако оставим на трапезата и телевизията да се настанят в жизненото ни пространство.

Но и никой няма да обори твърдението, че едно от най-добрите неща, които можем да направим за себе си през няколкото почивни дни, е да се пренесем  надалеч от познатите ни територии на градското пространство, на работното място и винаги щедрият на битовизми домашен уют.

Връщайки лентата назад, си спомням една незабравима Нова година в сърцето на пустинята Сахара. Тунис е една от най-гостоприемните страни, в които сме имали щастието да попаднем.

Пътуването с децата е препоръчително, защото покрай предлагащите се за тях атракции, ще се озовете в приказни приключения, хранейки жирафи, камили или игриви тюлени. Ще бъдете възнаградени с мигове на истинско опиянение, каквото дават сафаритата сред  декорите на вечния кинохит “Междузвездни войни“. И тъй като няма време за губене, ето няколко от любимите ни моменти в Тунис!

Защо да изберем Тунис за новогодишно бягство:

• Сиди Бу Саид – древното андалуско селище в синьо и бяло е сред най-красивите земни кътчета, любим терен на всички фотографи, а с вълшебната си гледка към залива на Тунис може да се превърне в най-романтичния декор за влюбените пътешественици;

• Картаген е спирка с много значения – от “живото“ представяне на цял един огромен период, който трудно може да се разкаже само от учебниците по история и цивилизация, до връхлитащо с невидима сила вдъхновение за писане,  мечтаене и снимане. Олицетворение на богатството и могъществото на изчезналия град, Картеген  ще се представи с величествените руини на римските терми, построени по времето на Император Антоний.

• Ел Джем - римският амфитеатър, който съперничи единствено на Колизеума в Рим, ще ви разходи из гладиаторската арена и местата на публиката (35 000), тунелите, от които са излизали дивите зверове, за да влязат в кървава битка със смелите гладиатори, за зрелище на полудялата за кървави сцени тълпа.

• Тозьор – единственият оазис, където има над 300 000 финикови палми и където се добива един от най-красивите сувенири в света – пустинната роза.

• Снимачната площадка на “Междузвездни войни” ще стане любимо място на всички запалени фотографи, феновете на филмовата поредица трудно ще се откъснат от оживялата фантастична история.

• Соленото езеро Шот Ел Джарид, известно с уникалните си миражи, ще ви се представи с първите слънчеви лъчи и колкото и да тичате напред към така очевидната вода, никога няма да я стигнете.

• Приключение с джипове из Сахара, спирка на труднодостъпния оазис Чибика, откъдето се откриват главозамайващи гледки към скалистата пустиня.

• Матама - най-известното селище на коренните тунизийци – берберите и изумителните им подземни жилища ще ви посрещнат с топли питки и ароматен, сладък чай, поднесен от някое от тичащите берберски хлапета.

• Кейруан – четвъртият по святост град за мюсюлманите след Медина, Мека и Йерусалим ще ви разкаже за първите векове на исляма, за поклонниците и за чистотата на тази религия.

• Парк "Фригуя" (Friguia) – очаква ви приключение на територия от повече от 36 хектара и с над 50 вида животни, вечеря с типични местни специалитети и истинско Зулуско шоу. Можете да вземете участие в танците под ритъма на тарамбуките и да опитате от местното червено наливно вино.

Тунис е едно от най-вълнуващите пътешествия за родители и деца! Препоръчваме ви го горещо! Желаем ви щастливи празници!

Гледайте епизодите на "Без багаж" за Тунис в официалния канал на предаването във Vbox7 ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти