Рецепта за щастие

Рецепта за щастие
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Фраза на анимационните герои Тимон и Пумба от филмчето „Цар лъв“ „хакуна матата“ се превърна в абсолютна мантра. И как да не е така, като смисълът ѝ е да се освободиш от грижите, да го даваш по-леко и като цяло да не се ядосваш за глупости и да си слагаш тревоги на сърцето.

Всичко звучи много добре, но в понеделник е трудно някак да се случи. Доказано е, че първият ден от седмицата е най-стресов и колкото и да си повтаряме „хакуна матата“, понякога сякаш не върши работа.

Затова ще ви споделим няколко съвета за конкретни неща, които биха ви помогнали да се почувствате веднага по-усмихнати и щастливи.

Събудете се навреме. Позволете си само веднъж да отложите алармата сутрин, колкото да се разсъните по-добре в топлите завивки. Но не си позволявайте повече от това, защото ще ви става все по-трудно да се събудите и има сериозен шанс да се успите, а това случи ли се веднъж, стресът ви е гарантиран.

Раздвижете се! Колкото и да ви се струва невъзможно преди първото кафе да правите упражнения, наложете си воля и правете по десет клека сутрин или малко разтягане. Това ще подобри кръвообращението, ще ви събуди и тонизира.

Закусете добре. Закуската няма да ви направи дебели, напротив! Тя е магическата пръчка, която засилва метаболизма. Водете се от следния принцип – закусвайте като крал, обядвайте като принцеса и вечеряйте като просяк, или казано иначе – хапнете добре в началото на деня, но не преяждайте в края. Тежките, мазни и прекалено сладки храни освен че са вредни, ще ви докарат чувство на тежест и внушение, че дебелеете.

Пийте много вода. Това няма да спрем да ви го даваме като съвет, но водата е ключът към здравето и добрият външен вид. Дехидратацията причинява главоболие, лош дъх, отразява се зле на кожата, кара ви да ядете повече сладки неща. Повечето вода подобрява обмяна на вещества в организма, спомага за борбата с бръчки (и целулит!) и съдейства против преяждане.

Помнете – изпитате ли жажда, значи вече е късно и организмът е дехидратиран. Не позволявайте това, което държите чаша с вода винаги под ръка.

Хапвайте всеки ден предни плодове и зеленчуци. Може да е една ябълка и зелена салата за обяд, но е важно да си набавяте витамини и минерали. А и пресните плодове и зеленчуци дават уникално усещане за свежест и пролетно настроение.

Намерете време за сeбе си – отново звучи клиширано, но във всяко клише има нещо вярно. След работа се поглезете с нещо, било то и горещ душ последван от чаша вино. Изглеждайте някой хубав филм, прочетете няколко страници от книга, слушайте два пъти поред любимата си песен, разгледайте какво ново има в Edna.bg smiley

Хапнете нещо малко сладко. Тук обаче ключовата дума е "малко" – един бонбон, едно блокче шоколад, едно тънко парче кекс. Идеята е да ви стане сладко и приятно, а не да качите кръвната захар и кантара с два килограма.

Задължително отделете време за любимите си хора! Те със сигурност ще извикат усмивката на лицето ви, а няма по-подмладяващо средство от нея. Смехът е здраве и щастие в едно, така че не се лишавайте от него smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти