Исторически личности, които май не са толкова исторически

Исторически личности, които май не са толкова исторически
Снимка: Thinkstock

Ново видео във Vbox7.com, показва някои от най-известните исторически личности, за които се предполага, че може да не са съществували.

Животът им е обвит в легенди, но няма много информация за реалното им съществуване в историческите извори.

Ето ги и някои от тях:

Лао Дзъ е древен китайски философ, централна фигура в даоизма, където е почитан като божество. Според легендите той е живял през VI век пр. Хр., но в съвременната историография се предполага, че или е легендарна личност, или е живял през IV век пр. Хр. Редица изследователи смятат, че той е положил съзнателни усилия да прикрие своите следи и да остане анонимен.

Орфей е персонаж от древногръцката митология, легендарен певец и музикант, смятан за най-великия певец и поет на древността, но няма сигурни данни за реалното му съществуване.

Вилхелм Тел е най-големият национален герой на Швейцария. Всичко, което се знае за него е всъщност легенда и няма реални исторически факти за съществуването му. Тази легенда обаче е добила голяма популярност в Европа и има няколко различни нейни варианти. Един от най-популярните, е че той убива Херман Геслер – австрийският управител на Алтдорф, с което започва въстание, довело до независимостта на Швейцария.

Сун Дзъ е китайски пълководец, стратег и мислител, живял през VI-V век пр. Хр. и написал прочутият трактат за военна стратегия „Изкуството на войната“. За живота му се знае малко и съществуването му не е доказано.

Робин Худ е герой от средновековния английски фолклор, който според легендата се подвизава като разбойник в Шерудската гора през XII-XIII век. Образът на Робин Худ придобива световна известност като защитник на бедните. Той ограбвал богатите благородници и раздавал блага на бедните.

Легендарният древногръцки поет Омир, на когото традиционно се приписва авторството на големите гръцки епически поеми „Илиада“ и „Одисея“, също попада в списъка на историческите личности обвити в мистерии. За живота му не се знае нищо конкретно, а няколко легенди му приписват различен произход и родно място.

Крал Артур e централна фигура в митологията на Острова. Главен герой на много епични произведения и рицарски романи, той представлява идеала за крал по време на война и в мирно време. Съществуват обаче разногласия по въпроса дали Артур или личността, вдъхновила неговия образ, наистина са съществували. 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти