Как несъзнателно подсилваме стреса

Как несъзнателно подсилваме стреса
Снимка: Thinkstock

В живота съществува достатъчно стрес и без нашите усилия. Някои хора се стремят да овладеят изкуството да управляват стреса.

Докато други правят всичко възможно да го увеличат.

Защо го правят? Защото състоянието на стрес, освен физиологичната подготовка за реакция към факторите наоколо, им позволява да решават някои свои проблеми и доставя вторични изгоди.

Какви биха могли да бъдат те?

• Доставя допълнително адреналин и действа тонизиращо, когато в живота няма достатъчно риск /особено при хора, които имат малко от някои видове допаминови рецептори/.

• Позволява да се чувстваш важен, значителен човек, който винаги е зает и никога не успява да свърши всичко.

• Позволява да се избягва близост и да се поддържа дистанция: когато се страхува от отношения, той може да потъне във важна работа.

• Позволява да се избягва отговорност /няма кога да се занимавам с това, много съм зает/.

• Позволява да се изисква от околните послушание.

Никак не е сложно да си увеличиш стреса със сто процента на фона на пълно здраве и благополучие. Всичко е в нашите ръце.

Могат да се използват няколко тактики:

Напрегнатост. Напрегнете мускулите си, намръщете се, стиснете зъби, дишайте тежко. По принцип това е достатъчно всички ваши преживявания, чувства и мисли да станат по-катастрофални.

Движете се по-малко. Занимавайте се цял ден със седяща работа, а останалото време прекарвайте пред телевизора. Само след няколко дни стресът ще нарасне и ще почнете повече да мислите за неприятностите.

Естествени стимуланти. Никотин, кофеин, захар – употребявани постоянно и в нарастващи количества. Може и алкохол за усилване на депресията. Самочувствието силно зависи от биохимията. Дори и съвсем обичайните всекидневни стимулатори в големи количества нарушават естествените механизми на бодърстване и релаксация.

Прислушайте се към тялото си. Обърнете подробно внимание на своето тяло. Дали нямате някакви странни усещания в лявата ръка? Няма ли някакви почти незабележими вибрации или бодвания в корема? Не е ли подозрително? Непременно ще намерите непонятни усещания и вашата фантазия може да се развихри. Тази техника е особено ефективна в съчетание с четене на медицинска литература, която е извън вашата компетентност, или полуграмотни, но авторитетно-заплашителни писания в интернет. 

Мислете глобално. Всекидневно се безпокойте за неща, които не можете да контролирате – епидемии, урагани, глобалното затопляне или захлаждане, световната политика, нашенските безумия. Ефектът ще е чувство на безпомощност, тревога, напрежение.

Поставяйте си цели, които по съвсем обективни причини не можете да постигнете. Тях може да намерите в биографиите на знаменитостите, в скъпите каталози за всичко. Ако гледате на живота по този начин, винаги ще имате повод да се чувствате нещастен.

Нищо смешно. Отстранете от живота си всичко смешно, бъдете винаги сериозни. Това ще ви накара да гледате по-мрачно на живота и ще увеличи стреса.

Бързайте винаги. Дори когато сте на почивка. В резултат всички дела ще престанат да носят удовлетворение, за удоволствие да не говорим.

Постоянно отлагайте за после всяка работа или решение. Това поддържа постоянно чувство за вина, а след известно време се появява и безпомощност пред натрупаната планина от работа, която вече няма кога да свършим.

Стремете се към съвършенство. Доколкото пълно съвършенство е практически недостижимо, си осигурявате постоянно чувство за провал.

Това не са всички начини за увеличаване на стреса. Има ги хиляди. Трябва да потърсите тези, които използвате вие. Когато разберете по какъв начин вие точно си увеличавате стреса, ще ви е по-лесно да го контролирате.

Важното е да си дадете свобода: да ги използвате или да се откажете от тях; да си търсите винаги оправдания за нещо или да си решавате реално проблемите. Изборът е ваш.

Автор: Д-р Цветанка Янакиева
Специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване. Повече информация можете да откриете тук.

Припомнете си още:

Признаци на стрес

Как да разберете дали сте стресирани в работата

Как да престанем да се храним емоционално

Храната за модерното семейство

Тялото ни сигнализира, че страда

Стресът влошава алергията

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти