Тайната порта на султанския харем

Тайната порта на султанския харем
Снимка: Thinkstock

Политическите игри на големите империи, тайни, пазени от османския харем, ревност и приятелство, преплетени съдби на две жени от миналото и настоящето, които се стремят към истинската любов – това е само малка част от всичко, което предлага романът „Тайната порта“ от Кейти Хикман.

Английската писателка пренася читателите от съвременността в Константинопол през ХVI век. Тя успява да пресъздаде атмосферата на Истанбул благодарение на личните си впечатления:

„Ходила съм четири-пет пъти и много обичам този град.

Първия път, преди тринайсет години, живях там около месец, за да почувствам наистина мястото. Бях отседнала в чудесен екстравагантен хотел и не можах да устоя на изкушението да настаня героинята от настоящето в него”.

Когато прави своите задълбочени проучвания за Контантинопол от ХVI век, Хикман се натъкна на дневника на реално съществуващ майстор на органи от Елизабетинския период - Томас Далам. Съществува история, че той е гледал през дупка в стената на султански харем и е наблюдавал как жените вътре се забавляват.

„Започнах да си представям какво би могло да се случи, ако някой друг е бил с него и когато този втори човек поглежда през дупката и вижда някое познато лице... Какво би станало после?” Хикман развива тази идея и рисува пищна и красива картина на един изолиран свят – света на харема и на жените, които го обитават.

Историята започва от Ориенталската библиотека в Оксфорд с разплитането на загадъчна история, случила се в Константинопол преди четиристотин години.

Елизабет Стейвли седи в библиотеката в Оксфорд и ръцете ѝ треперят, докато разглежда фрагмент от старинен ръкопис, който може да бъде ключ за разкриване на история, останала тайна в продължение на векове. Силия Лампри, дъщерята на британски капитан, изчезва след нападение над кораба им и има вероятност да е попаднала в харема на султана.

Елизабет заминава за Истанбул, и за да избяга от мъжа, който си играе със сърцето ѝ, и за да потърси нови доказателства за своята теза. Защото разгадаването на съдбата на Силия е начин да промени собствената си съдба.

Константинопол, 1599 г.

В Топкапъ сарай главният евнух е отровен от захарен кораб, подарък от английския двор. В коридорите на двореца се надига вълнение. Кой стои зад покушението – англичаните или вътрешен човек?

Новата фаворитка в харема се оказва пленена англичанка, купена от любимата жена на султан Мехмет III... С нежна кожа, горещо сърце и бърз ум тя се опитва да оцелее сред интригите и опасните игри, разиграващи се на забранената територия на султанския харем. Защото има цел – да се добере до ключа за тайната порта, зад която я чакат любовта и свободата.

Английският пратеник в Константинопол Пол Пиндар, годеник на Силия, дълго време я е смятал за загинала. Но един ден след посещение в двореца получава закодирано послание от нея...

Какъв ще бъде изборът на мъжа, станал заложник на дълга, и ще успее ли той да спаси Силия?

В каква посока ще поеме животът на Елизабет?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти