Къде да намерим актуални книги на достъпна цена

Къде да намерим актуални книги на достъпна цена
Снимка: Thinkstock

Спомняте ли си кога за първи път влязохте в библиотека! А помните ли кога беше последният път? Мнозина вероятно пазят спомена за особената тишина и мириса на книжен прах....Времената се менят и в книжарниците вече има почти всички нови книги, даже скоростта на издаването им е забележителна. Едва сме научили за новия роман на еди-кой си норвежки писател и не след дълго можем да го купим. Да не говорим за електронните четци, които бързо навлязоха в културата на четенето.

Пътувайки в метрото, човек може да види четящи хора и от единия, и от другия вид, което е чудесно, защото четенето е омая...Даже популярната поговорка за най-добрия приятел на човека трябва да се промени – това не е кучето, а книгата! Обществените библиотеки напоследък като че ли загубиха значението си, а и привлекателността си, може би заради факта, че не успяват своевременно да попълват фонда си с най-новите заглавия. Нека си признаем, че последното място, на което бихме потърсили една книга е в ..библиотеката.

Затова витрината на спретната нова библиотека на малка софийска уличка в кв. "Света Троица" е изненадваща гледка. Оказва се, че тя е плод на ентусиазма и професионализма на Катя Колева, която допреди да излезе в отпуск по майчинство е работила в една от софийските университетски библиотеки. Решила да експериментира с квартална библиотека, защото е убедена, че в днешно време купуването на книги не е сред приоритетите на хората – по различни причини. Сложила началото с книгите от семейната библиотека, а сега купува редовно новите заглавия художествена литература. Вече може да се похвали с 30–40 редовни читатели, които срещу символична сума заемат книги от библиотеката.

Как Ви хрумна идеята и имаше ли спънки при осъществяването ѝ?
– В последните години хората в България все по-трудно отделят средства за книги и култура като цяло. Съществува и проблемът с мястото – много е трудно в нашите малки жилища да съхраняваме голям брой книги. Помислих си, че ще е хубаво да има място, откъдето хората могат да вземат за четене нови заглавия на достъпна цена, без да се налага след това да търсят място за съхранението им. Така се роди идеята. Нямах никакви проблеми при осъществяването на проекта, всичко се получи много бързо и лесно. Вече няколко месеца библиотеката функционира и се развива.

Какви хора са Вашите читатели – по-млади или по-възрастни?
– Има читатели от всякакви възрастови групи. За моя радост има записани и няколко деца.

Как реагират хората от квартала – одобряват ли Вашето начинание или са безразлични?
– Хората са много позитивно настроени и адмирират идеята. Доста учудени в първия момент, но приятно изненадани.

Как бихте искали да се развие този проект – какви са Вашите най-розови мечти, свързани с него?
– Честно казано, не очаквам чудеса. Нещата се случват бавно и доста трудно в България, но се надявам все повече хора да се отбиват в библиотеката, и в библиотеките по принцип.

Катя Колева сама финансира своя проект и твърдо вярва, че книгите са нужни на хората повече от хляба им дори. Ние от Edna.bg ѝ пожелаваме успех и върволица от читатели!

* Библиотека "Къща на книгите" се намира в столичния квартал "Света Троица", бл. 307А; работно време пн-пт 10,00-13,00 и от 15,00 до 19,00; сб 10,00-14,00; нд - почивен ден. Повече информация можете да откриете и във "Фейсбук" страницата на библиотеката.

Автор: Тоня Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти