Kрай "Eзерото на водните кончета“

Kрай "Eзерото на водните кончета“
Снимка: Емас

11-годишната Тали получава стипендия за „Делдертън“, пансион в английската провинция с доста прогресивни възгледи за обучението. Тали никак не иска да се разделя с баща си, но заради избухналата война родният ѝ Лондон вече не е безопасен.

Тя заминава с нежелание, защото все още не знае, че училището е истински рай и там бързо ще намери своето място сред интересните съученици и приятно ексцентричните преподаватели.

От прожекция в киното в близкото до пансиона градче Тали научава за (въображаемото) кралство Бергания, чийто монарх се е опълчил на Хитлер и отказал на войските му да преминат през страната. Тали е дълбоко впечатлена и успява да убеди ръководителите на „Делдертън“ да позволят на нея и няколко съученици да заминат за малката Бергания, за да участват в международен детски танцов фестивал.

В същото време младият принц Карил се чувства като затворник в ограничения свят на кралския двор, където никой не се интересува наистина от него и където не съществува никаква лична свобода. Затова Карил при всяка възможност бяга към Езерото на водните кончета, там намира усамотение и може да бъде себе си.

Учениците пристигат в Бергания, но нищо не минава според очакванията – кралят е убит, а нацистите потъпкват танцовия фестивал. Дали от всичко това може да произлезе нещо хубаво? Между Тали и Карил мигновено се заражда приятелство и тя разбира, че от нея и децата от пансиона зависи бъдещето на принца.

В „Езерото на водните кончета“ Ева Ибътсън нежно повежда читателите си по стъпките на едно умно, будно и съпричастно момиче, стигайки до задължителната за авторката щастлива развръзка – но хепиендът не идва случайно, той е постигнат с изобретателност и помощ от приятел.

Такава е и поуката, приятелства поникват на най-неочаквани места и преодоляват всички препятствия. Да си истински приятел може да те направи герой. Ибътсън отново ни поднася вълнуваща и непредвидима история, замесена с много чувство за хумор и усет към човешката природа, с участието на галерия от шарени герои. „Езерото на водните кончета“ е книга, която просто трябва да бъде обсъждана и споделяна.

Ева Ибътсън е една от най-обичаните авторки на Великобритания, а на българската публика е известна с „Мая, кралицата на Голямата река“ и „Казанската звезда“.

Ибътсън е вълшебница на словото и книгите ѝ носят удивителен заряд, нейна специална смесица от шумна веселост и тих уют. Съвсем закономерно тя е носителка на множество награди и отличия за детските си творби – сред тях са няколко номинации за Медала „Карнеги”, Литературната награда на „Гардиън“ и Сребърната награда за детска литература на британската Асоциация на издателите.     

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти