Коя е повелителката на халифи

Коя е повелителката на халифи
Снимка: netinfo

Мястото на действието е Средният изток. Времето - краят на VIII, началото на IX век.

Керван след керван пъпли по хилядите километри на Пътя на коприната, коне и мулета теглят с мъка натежалите от стока талиги. Скъпи аромати и подправки, тежки индийски кашмири и ефирни китайски коприни пътуват към пазарите на Персия и Арабия и към дворовете на европейските владетели, започващи да отварят своите врати за лукса и изискаността.

А Пътят на коприната пресича неминуемо владенията на могъщия везирски род на Бармакидите, получаващи от всяка талига своя дан.

Халифатът е достигнал своя разцвет. Палатите тънат в невиждан разкош, в тежката нега на южните нощи красавици робини от близо и далеч подслаждат с вино и любов живота на велможите. След многобройни битки и победи халифът Харун-ар-Рашид е подчинил на волята си огромни земи, носещи му и огромни богатства.

Да, той е същият - Харун-ар-Рашид, жестокият халиф от "1001 нощ". И животът му е същият - като в приказка. Но не за Шехерезада и за приказки става въпрос в книгата на Агнес Имхоф, а за истинската история на една невероятна жена, Ариб, успяла да оцелее и да постигне своята победа в живота в един толкова мъжки свят и в едно толкова враждебно за жените време.

Владенията и богатствата на Бармакидите не остават извън полезрението на Харун-ар-Рашид. За да сложи ръка на владенията и имуществото им, той избива цялото семейство.

Ариб, деветгодишната дъщеря на Бармакид, е единствената, която се спасява с една от робините певици на баща си. Двете момичета странстват и се крият години наред в кервани и колиби из солените степи на Арабия и Персия, докато накрая Ариб е разкрита и попада в плен на самия халиф, като става част от харема му.

Надарена с красота, божествен глас и музикален и поетичен талант, тя бързо заема оспорваното челно място сред куртизанките на Двора, покорява халифи със своя уд и своите песни, чиято музика и текст сама съчинява, и не забравя клетвата да отмъсти за баща си...

Днес наричат Ариб "Дивата на Изтока", сравняват я по известност и влияние със съвременни попзвезди. Авторката Агнес Имхоф, специалистка по културата и историята на Арабия и Персия, владееща езиците на тези страни, е описала по неповторимо жив, цветен и въздействащ начин живота на тази харизматичнa жена.

При търсенията си на исторически източници тя открива, че Ариб е омайвала своите халифи и с гозбите си. Част от рецептите са приложени в книгата, за да допълнят усещането от романа за празненство на сетивата.

А читател е изразил в интернет впечатленията си от романа по следния емоционален начин, отговарящ напълно на неговия стил и съдържание

"... пренесох се в тайнствен свят, влизах в екзотични дворци, надничах в хареми на халифи, вървях по Пътя на коприната, съпровождах кервани, срещах поклонници, търговци на коприна и номади. Уханието на розова вода и на подправки дразнеше ноздрите ми, песните на Ариб звучаха в ушите ми." 

Книгата е написана от Агнес Имхоф и е част от поредицата  "Известните жени в историята" на ИК "Емас".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти