Юха в трагична битка за любов, доверие и оцеляване

Юха в трагична битка за любов, доверие и оцеляване
Снимка: netinfo

„Юха“ е най-успешният и най-значим роман на най-големия финландски класик Юхани Ахо.

Многократно претворяван от киното и операта, той е забележителен шедьовър на световната литературна класика, който продължава да вълнува читателите и днес.

Най-известният финландски режисьор – Аки Каурисмаки, носител на Голямата награда на журито в Кан, прави един от най-забележителните си филми точно по този роман.

Сюжетът:

Възрастният Юха полага неимоверни усилия да си съгради семейно щастие, но много по-младата му съпруга Маря е омаяна от привлекателния младеж Шемейка, който не се спира пред нищо в стремежа си да покорява и притежава.

От тази трагична битка за любов, доверие и оцеляване трудно някой може да излезе като победител...

Автора

Юхани Ахо (1861-1921) е роден в семейството на пастор. Учи класически езици в университета в Хелзинки. Като писател си спечелва небивало уважение в родната Финландия, отрано придобива авторитет и е предложен за Нобелова награда. От есента на 1889 до лятото на 1890 г. пребивава в Париж със задачата да изпраща в родината репортажи от Световното изложение.

Тъкмо тези месеци във френската столица се оказват преломни за развитието му като писател. Реализмът и натурализмът, които процъфтяват там, оставят ясно доловими следи в неговото творчество и неслучайно той е сравняван със Зола.

Независимо от това Ахо си остава индивидуалист.

Амбициозните му стремежи, подплатени с усилена работа по самоусъвършенстването му, го превръщат в стилист с редица последователи сред финландските му наследници по перо, при това насища творбите си със задълбочени психологически размишления и тъкмо те представляват новото спрямо Зола и сподвижниците му.

Българското издание на романа "Юха" се реализира с подкрепата на програма „Култура” на Европейския съюз и е новото попълнение в поредицата „Световна класика” на изд. „Персей”, в която влизат както нови преводи на безсмъртни творби на автори като Оскар Уайлд, Фр. Скот Фицджералд и Б. Стокър, така и непревеждани досега вечнозелени произведения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти