Името ми да пребъде в светлина

Селимие джамия отвътре
Снимка: Thinkstock

Така е озаглавен романът на Мехмед Джорал за гениалния архитект Коджа Мимар Синан, построил многобройните си великолепни творения във времето на трима султани: Сюлейман Великолепни, Селим Втори и Мурад Трети.

Ние, българите, имаме основания да се гордеем с това, че е твърде голяма вероятността този талантлив и благороден строител да е наш сънародник.

За неговата националност, като за автора на “Илиада”, спорят гърци, българи и арменци. В гениалния си строеж на “Селимие джамия” в Одрин, на една от колоните ѝ Синан е оставил своя автограф – наведено надолу лале, което, казват, напомня, че името му е “Лалю”, а цветът е надолу, защото означава ината на характера му.

Няма съмнение, че е православен християнин. Това самият Синан го подчертава в автобиографията си, написана в стихове. Силно затрогващ е собственият му разказ пред биографа му Саи за неговата съдба на еничар, взет от родното си място – село Аърнас, област Кайсери в Мала Азия, където населението е българско, помюсюлманчено още по време селджукския султанат.

Той е отделен от родители и близки и възпитан като верен и силен защитник на Османската империя. В края на дълголетния си живот (роден е през 1489 г. , а си отива в 1588 г. на навършени 99 години) строителят се изповядва пред Саи, който записва автобиографията му, написва и книга за построените от него сгради.

Заглавието на романа и сюжетът му наподобяват източните приказки – разкази в разкази. Много символика има в строежите му, което също е източна традиция. Те са окъпани във външна и вътрешна светлина и името на невероятния строител живее в тях. Много вълнуващи са моментите, когато Синан споделя как са били определяни момчетата за еничарския корпус – най-силната султанска армия.

Физическият и умствен цвят от голямата и многонационална империя съставял ядрото на тази елитна войска. Йосиф, прекръстен после на Синан, синът на зидаря Христодулос и съпругата му Анна, приема от Изтока най-добрите знания от древните философи, от учението на Платон, математиката на Хорезми, геометрията на Евклид…

Става страстен почитател и колекционер на ценни старинни ръкописни книги, израства като опитен строителен инженер в еничарския корпус, строи много и различни укрепления, пътища, мостове, акведукти.

На 50-годишна възраст е назначен за главен султански архитект и до края на живота си построява повече от 400 религиозни и обществени сгради.

И днес те събират възторга на милиони граждани от цял свят. Сред тях са величествените джамии и комплексите към тях в Истанбул, както и в Одрин, и в други градове на Османската империя: в Будапеща, в Хърватия…

В центъра на София са строежите на Синан – джамията “Баня баши” и Черната джамия (защото минарето ѝ е облицовано с черен витошки гранит) с името “Коджа дервиш Мехмед паша”, която след Освобождението ни е преустроена в християнската църква “Св. Седмочисленици”.

В пределна зряла възраст архитектът безумно се влюбва в султанската щерка Михримах, чието име означава слънце и луна. Красивата и платоническа любов на Синан е въплътена в невероятната хубост на строежите, поръчани от нея или посветени на нея, а той признава: “Моето слънце залязва и изгрява луната”.

Този израз има и друг смисъл, защото той е роден в деня на пролетното равноденствие. Там, в джамията на Михримах, след нейната ненавременна смърт, спира да бие сърцето на големия архитект.

Остават великите му творения, неподвластни на времето и природните катаклизми, защото устояват на многобройни и силни земни трусове, издигат се внушително и повтарят думите на Синан, изречени за джамията “Сюлеймание”: “Докато свят светува, все ще съществува!”

Романът е нова книга на издателство “Унискорп”.

Автор: Петра Ташева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти