Императрица Сиси – мечта за любов

Императрица Сиси – мечта за любов
Снимка: Thinkstock

Поредицата "Известните жени в историята" на ИК "Емас" се обогати с още едно заглавие – романа "Императрица Сиси" от Габриеле Мари Кристен. 

В поредицата за едни от най-известните жени в света са включени книгите "Роксолана", "Мадам Дьо Помпадур" и "Ариб". Надявам се и вие ще намерите историята на загадъчната императрица на Австрия (и кралица на Унгария) толкова любопитна и завладяваща, колкото и ние 

Елизабет Австрийска е една от най-изобразяваните исторически личности в историята на изкуството. Красивото, необичайното и скандалното привличат творците като магнит. А австрийската императрица притежава и трите качества в изобилие.

Десетки портрети, десетки книги, филми  с известни актриси, сред които Роми Шнайдер и Ава Гарднър, пиеси, песни, дори два балета – равносметката варира от романтични полуистини до сухи библиографски факти. Къде е истината? 

Коя е Сиси – една дълбоко нещастна, свободолюбива личност, болезнено чувствителна параноичка, маниакално депресивна жена или първата анорексичка? На този въпрос се опитва да отговори немската писателка Габриеле Мари Кристен в своя наскоро излязъл роман, проследявайки живота ѝ от детството до трагичния ѝ край.

Книгата се базира на изследвания върху стари и най-вече нови писма и дневници, станали достояние на обществеността почти век след смъртта на тази необикновена жена. Издава го "Емас"

Елизабет Амалия Евгения фон Вителсбах, императрица на Австрия, кралица на Унгария и на още девет държави, маркиза, графиня, велика княгиня, херцогиня, ерцхерцогиня и велика херцогиня на общо 14 области. Всички тези имена и титли тегнат върху непосилно слабите рамене на една свръхчувствителна жена, почти момиче, наричана от най-близките си просто Сиси и останала с това име в историята и в сърцата на своя народ.

На 24 април 1854 г. 23-годишният австрийски император Франц-Йозеф завежда пред олтара своята 16-годишна избраница и двамата се вричат във вечна вярност пред 70 епископи и прелати. Младият, впечатляващо красив монарх е влюбен до ушите в своята Сиси. Крехката, безгрижна девойка, едва излязла от детството, чиято красота тепърва ще разцъфва, също прелива от любов към своя Франци. Приказна сватба и очаквания за още по-приказен живот.

Но не и в света на двореца "Хофбург", където попада малката императрица и където я очакват омразата и интригите на придворните, нетърпящата противоречие, властна свекърва, студът в огромните зали и коридори, един свят, където всичко е вековен протокол и етикет и където няма място за чувства, топлина, простичко човешко щастие, един свят не за Сиси.

Европа я чества като най-красивата жена на континента, народът ѝ я боготвори, художници се надпреварват да я рисуват, а моделиери да я обличат, велики мъже на епохата са в краката ѝ, но какво от това, щом не може да вижда свободно дори децата си, щом съпругът ѝ не желае да вникне в душата ѝ, щом я следят дори в спалнята ѝ.

Неспособна да се пребори за нормално човешко съществуване, императрицата тръгва на път, за да избяга от принудата и от контрола и да дири щастието  в един по-друг живот. И за да остане и до днес – въпреки многобройните документи и дневници, една от най-загадъчните фигури в историята на Европа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти