Четиво като мелодия

Четиво като мелодия
Снимка: Thinkstock

Романът “Четирите годишни времена” на Лоръл Корона с лекота и финес ни пренася в романтичния и екзотичен свят на бляскавата Венеция от 18 век, когато течението на Канале Гранде носи както оживена търговия, така и музика, и любов.

Текстът е завладяващ, интригуващ и наистина звучи като мелодия. Читателят се потапя в действителния свят на Венецианската република, в природните красоти на града, в който се вихрят прочутите цветни карнавали. Той вижда водните канали, по които плават гондолите с пеещите гондолиери, чува техните прочувствени серенади, усеща страстния им зов за обич и любов.

Това е времето и на големия бароков цигулар и композитор Антонио Вивалди - Рижия абат, чиято цигулка пее, плаче, предава звуците на природата, извлича песента на птиците, пресъздава виковете и ревовете на животните. Днес той е най-популярен с композицията си “Четирите годишни времена”.

Каква е историята на тази прекрасна си творба?

Авторката Лорън Корона дълго и старателно изучава историческите документи и атмосферата на това време, проучва биографията на Вивалди и регистрите на “оспедале” - институциите, в които се отглеждат сираци и подхвърлени деца.

В творбата си тя разказва за двете сестри Мадалена и Киарета, отгледани в дом към църквата “Пиета”. Те израстват в съставите за църковно пеене и музика. Под въздействието на създадените там традиции и с педагогическите умения на Антонио Вивалди сестрите се превръщат в големи музиканти.

Ангелският глас на Киарета се лее в катедралата и събужда възторзи и копнения.

Мадалена става виртуозна цигуларка под вдъхновеното ръководство на Вивалди, който я научава да чува музиката първо със сърцето си. Когато тя дръпне лъка по струните, все едно, че казва: “Ето, вземи сърцето ми”.

В романа са застъпени вечните човешки теми за смисъла на човешкия живот, за любовта между мъжа и жената, за съпружеството, майчинството, сестринската обич и привързаност… Силно чувствителната цигуларка Мадалена копнее за любов, но тя е невъзможна между нея, момичето от “Пиета”, и свещеника Вивалди.

Трогателно звучат нейните вопли ”Искам да обичам и да бъда обичана по същия начин. Както се обичат мъж и жена… да бъда въвлечена в топлата аура, излъчваща се от друг човек!”

По-малката сестра Киарета има друга съдба – да бъде съпруга на един от могъщите хора във Венеция, който заявява: “Аз съм невероятно щастлив мъж! Ще се оженя за ангел.”

Силно вълнуващ е разказът за живота на двете сестри.

Лоръл Корона пише книгата си с удоволствие, с любовно чувство и успява да създаде увлекателен роман, който е преведен на 12 езика. Сега и българските читатели имат късмет да го четат.

Автор: Петра Ташева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти