Пет години София диша

Пет години София диша
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Следя този фестивал, хепънинг, празник още от самото създаване и съм заклета негова почитателка. Ходила съм сама, с приятели, с кучето си, а днес дори и с осеммесечната си дъщеря. Срещам все повече млади хора, кучета, и деца. Когато има много деца, има и много надежда. Много очакване за нещо специално, не за пропускане, нещо, което да сложиш в албумчето със спомени и превърнеш в най-хубавата си картичка от лятото.

Няма да ви разказвам програмата на "София диша", нея можете да откриете в сайта на фестивала ТУК, ще ви кажа само какво видях и почувствах и какво още очаквам. Благодарение на това, че София е кандидат за европейска столица на културата, тази година фестивалът има доста по-голям мащаб, площ и капацитет.

Освен това, има и малък петгодишен юбилей!

Дори можеш да срещнеш хора, които са творили в предишните издания. Моето откритие в ръчно изготвените бижута и аксесоари е феята Ива. Купувам си нейни неща на всяко издание на "София диша", защото тя е не само автор и творец, но и умее да предразположи и истински да те вдъхнови.

Всъщност, фестът от година на година става все повече затворена пешеходна зона с търговия и малко арт за разкош. Събитията се ориентирани все повече към приканване към шатрите с авторски и ръчно произведени неща и купуване. Фестивалът е арт-панаир. Няма лошо. Нищо, че идеята му в началото беше да бъде повече хепънинг. Може би, затова все по-бързо успявам да премина през него.

Тази година затворените за движение на автомобили улици и места са цели пет!

В пет поредни недели от август можем да се радваме на платеното и безплатно изкуство. Групирането и локациите са тематични.

Първо бяха Малките 5 кьошета с акцент "Екоморфози", след това ул. А. Кънчев и "Словото зове", следват ул. Пиротска (17 август) с "Ветрове от цветове", ул. Оборище (24-ти) с "Музика и танц", и финалът е на култовата ул. Шишман на 31-ви, където ще има от всичко по малко, защото там ще бъде "Световна столица". В нея ще вземат участие чуждестранни артисти, живеещи в София, както и български, живеещи в чужбина. Очаква се и звездно присъствие, но кой точно ще се появи на заключителния хепънинг организаторите пазят в строга тайна.

Ето малко и от предстоящите изненади:

Акцент на третата седмица "Ветрове от цветове" ще бъде прожекцията на все по-популярното в Европа "съзнателно кино". То е базирано на принципа на някогашните книги-игри и в него зрителят може сам да взима решения как филмът да продължи в една или друга ситуация. Иначе като цяло, очакваме да видим как ще се представят художниците и хората, създаващи образи.        

Четвъртата седмица на фестивала е посветена на "Музика и танц". Очаква се концерт да изнесе световноизвестният мандолинер Александър Димитров, който все още е слабо познат в България. Димитров е популярен и с това, че при спечелването на награда от австралийски фестивал за мандолини е бил награден с един декар земя на Луната.

Ако не сте имали китара "Кремона", то тогава ще имате възможност с помощта на учители да се докоснете до уникалните струнни музикални инструменти на "Кремона" - Казанлък.

Моят личен избор от четвъртата седмица е участието на Орлин Дочев-Оли, един от малкото заклети нюуейв изпълнители. Музикант с особен чар и много талант, който вече е готов със соловия си албум "Личен режим". Можете да чуете негови авторски парчета на живо, специално на феста на ул. Оборище.

Фестивалът "София диша" е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Този коз дава златна възможност на организаторите да се развихрят, но и малко да загубят от първоначалния плам и бохемство.

В петата седмица ще се гордеем с нашите успели зад граница творци и ще се запознаем с чужди такива. Ще танцуваме, пеем и пием. И в петте седмици можете да опитате жива бира и домашна лимонада по специални рецепти, да хапвате дъхавия хляб на Слънце и Луна и да си купувате био домати от село Ясен.

"София диша" по душа е тържество на свободния дух, носталгия по детството, романтика, екология, среща и спомен. Но за да изпълни своята мисия да бъде белите дробове на столицата, трябва да се държи повече на изкуството, отколкото на търговията. За другото си има базари и панаири.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти