Опит за летене

Опит за летене
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

На пръв поглед тези две изложби нямат нищо общо. В моето възприятие, обаче, те са поредното доказателство за съществуването на божествената искра в истинското творчество, когато то идва от дълбините на сърцето.

Няма нищо по-красиво от опитите да се улови духа в материята и от начините, по които тя, материята, се огъва, подчинява и опитомява. Така се е случило и с Христо Харалампиев и неговите “Голи тела” в галерия “Ракурси” и с триизмерните картини на небезизвестния Михалис Гарудис в галерия “Арте”.

Ако не сте чували за Михалис Гарудис, веднага ще ви кажа, че това е гръцки художник и интелектуалец, много свързан с България – с душата си, но и с важна част от биографията си.

Роден е на 20 януари 1940 г. в Дидимотико, Гърция. Семейството му емигрира у нас по време на гръцката гражданска война между 1946 и 1949 г. След пет години се прехвърлят в Унгария, но се връщат и Михалис постъпва да учи в Националната художествена академия - специалност живопис, в класа на проф. Илия Петров. След завършването си заедно с Димитър Казаков-Нерон правят съвместна изложба в Академията, но след три дни тя е спряна поради забрана на тогавашния ректор.

През 1971 г. Гарудис открива най-после своята първа самостоятелна експозиция в галерия “Райко Алексиев”. Истински влюбен в морето и Созопол, художникът често използва морската тематика в картините си.

Негови картини са притежание на чуждестранни музеи и галерии в редица европейски градове, както и в Азия и САЩ. Любопитно е, че произведенията на Гарудис са включени в колекциите на японския император Акихито, на световноизвестния актьор Омар Шариф. И още - Гарудис е дългогодишен приятел на Стефан Данаилов.

Дотук с пикантните факти в биографията на художника. Оставете ги настрана, защото те никак не са важни, когато се изправите пред спиращите дъха картини.

Най-впечатляващото е тяхната триизмерност. Живопис, направена от срещата на камък, дърво, свещ, пера, драперии, пирони, въжета, миди, обагрена в сложна сплав от монохромност и вечните цветове на спектъра – жълто, червено и синьо. Ромбове, вместо квадрати, симетрия и финес, сила и нежност, полет, но и окови, живот и смърт.

Рядко се среща в изобразителното изкуство да има такава поетичност и философия едновременно, затова картини като тези, имат цена, която си струва. Привилегия е галерия “Арте” да бъде домакин на тази изложба до 2 декември, а вие можете да станете свидетели на божественото откровение и  притчата за окования полет. 

Голото тяло. Може би най-експлоатираната, вечна и същевременно загърбвана в различни периоди тема на изкуството. Осъзнато или не, независимо от моментните пластически позиции и конюнктура, от неистовите ни опити да бъдем различни, тя стои някъде дълбоко в нас, готова винаги да ни се притече на помощ, сякаш, за да докаже собствената си непреходност. Дори тогава, когато простотата и висшата естетика на голото са изместени от бруталната и всепоглъщаща показност на разсъблеченото...

Защото голото тяло не е просто тема в изкуството. Голото тяло е институция, пазеща смисъла на понятието чистота, искреност и честност.“ – думи на Христо Харалампиев, автор на изложбата “Голо” тяло в галерия “Ракурси”.

Звучи странно, но в телата на Христо Харалмпиев има много безтелесност. Въпреки умело пресъздадените линии, извивки и обеми на женското и мъжкото тяло, ние виждаме нещо повече от това – виждаме композиции от нега, копнеж, сън, мечтание, нежност, сила. Виждаме категории в графична изразност, в игра на светлини и сенки, на тунели, врати, процепи, в сливането на физичното и метафизичното. Защото само нашето възприятие прави нещо видимо, следователно и съществуващо.

В началото и в края на нашия път ние сме голи. Ние сме тела. Божественият дъх прави от телата ни храм на духа. В телата на Христо Харалампиев това тайнство се усеща като благоговение пред телесността, която не е нищо друго, освен застинал дух.

И ако често минавате по “Раковска”, свийте в малката уличка “Хан Крум”, където се намира една от най-кокетните и умни софийски галерии, и си подарете тази изложба. Тя ще ви чака на уреченото място до края на ноември.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти