Какви са най-новите тенденции в съвременния танц

Кадър от пърформанса "Вместо какво са те", който ще можем да видим на 8 април в Театрална работилница "Сфумато" от 19,00 часа
Снимка: Ben Jakon

Между 7 и 13 април за седми пореден път ще се проведе международният фестивал за съвременно танцово изкуство "Антистатик". И тази година ще виидим най-новите артистични практики в съвременния танц в Европа, а мотото на тазгодишното издание гласи: "Как го виждаш?".

Началото на "Антистатик" ще бъде поставено със световната премиера на "Тайно радио" – най-мащабният проект на Асоциация "Информбюро" с една от най- интересните немски групи "ЛИГНА", разработила жанра на радио балета – хореография от забранени и изключени жестове, която достига до участниците посредством медията на радиото и Гьоте-институт в България. Концепцията на пърформанса е дело на актьора Стефан А. Щерев.

Изхождайки от потайността и темата за подслушванията – актуална както в България, така и в Германия, артистите разработват представление, в което зрителите се превръщат не просто в участници, а в "агенти на тайните служби". Те ще усвоят тактики за следене и подслушване и ще ги приложат лично, ще изпълняват мисии и ще търсят тайни съобщения. Какво точно ще се случи ще разберат единствено най-бързите 100, които закупят своите билети от касата на Център за култура и дебат "Червената къща".

Не пропускайте да участвате в световната премиера на "Тайно радио" в България Мол - на 7 април, от 17,30 часа и след това от 20,00 часа. Възможно е едновременното участие на не повече от 50 души.

Вторият фестивален ден ще продължи с пърформанса "Вместо какво са те" (8 април от 19,00 часа в Театрална работилница "Сфумато") на Джаред Градингер и Ангела Шубот – две от най-горещите звезди на съвременния танц в момента.

Двамата ще предприемат един радикален физически експеримент на сцената - чрез движение, водено от интензивно дишане, те размиват границите между телата си в търсене на форма на безусловна заедност.

Сред участниците на фестивала ще бъде и австриецът Михаел Турински, хореограф и танцьор с двигателни увреждания. На 10 април артистът ще преобърне представите на зрителите за това на какво е способен един мъж в инвалидна количка. Спектакълът "Хетерономен, от мъжки пол" ще разруши всички норми и стереотипи и ще ги изгради наново.

"Хетерономен, от мъжки пол" е номиниран за Европейската танцова награда за млади хореографи Prix Jardin d'Europe през 2013 г.

* Пълната програма на "Антистатик" можете да видите тук, а билети за 7-мото издание на "Антистатик" могат да бъдат закупени от касата на Център за култура и дебат "Червената къща", с изключение на билетите за представленията "Вместо какво са те" и "Реалия", които се продават на касата на Театрална работилница "Сфумато". Също така се предлага и абонамент за целия фестивал на цена от 45 лв., който може да бъде закупен до 7 април.

"Антистатик" се осъществява със съдействието на Гьоте-институт България, Австрийското посолство в София и посолството на Кралство Белгия, част е от културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на София и Югозападен регион за кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти