Една талантлива руска дама

Една талантлива руска дама
Снимка: netinfo

Християн Немски

Саша Фролова е родена в Москва през 1984 г. Има различни специализации в сферата на графичния дизайн и съвременното изкуство, а нестандартните ѝ пърформанси и неподправен сценичен стил бързо я превръщат в един от най-продуктивните млади руски артисти. Освен с музика Саша се занимава и със скулптура, а досега нейни изложби са били показвани в Англия, Франция, Германия, Австрия, Украйна и др.

У нас тя бе специален гост по покана на организаторите на фестивала "Дома Арт Фест", чието второ издание, озаглавено "Пулсът на Новата Русия", започна на 29 май и продължава в София до 8 юни. Саша представи пред българската публика проекта си "Аquaaerobika" на откриващото парти на фестивала, провело се на 30 май в Парк-хотел "Москва", а на 1 юни в Руския културно-информационен център в столицата тя изнесе лекция на тема "Изкуството на пърформанса".

Въпреки натоварения си график Саша успя да отдели от времето си, за да ѝ задам няколко въпроса, специално за читaтелите на Edna.bg, а ето и какво сподели тя относно ролята на изкуството в нейния живот, вдъхновението, образа на супержената, негативизма на провокацията и фетиша към невинната сексуалност.

- Вие творите в различни сфери на изкуството, но кое ги обединява във Вашата работа?
- Опитвам се да постигна синтез между отделните изкуства и да комбинирам различни артистични практики, но основно се занимавам със скулптура и пърформанс. Създавам предмети и костюми от латекс, а в проекта ми "Aquaaerobika" изпълнявам електронна музика. Когато смесвам различни видове изкуства, въздействието, което провокирам у публиката, е много по-силно. Така прекроявам собствена паралелна реалност, която разкривам пред моите почитатели.

- Колко важна е провокацията в проектите, с които се занимавате?
- Не харесвам думата провокация, предпочитам понятието епатаж, чиято цел не е да провокира, а да удивлява, да изненадва и да кара хората да се наслаждават на изкуството. Искам да покажа неща, които не са правени до този момент и да създавам нови ситуации в моя живот. Затова бих казала, че моята работа определя сценария на живота ми.

- Във Вашия проект "Aquaaerobika" Вие представяте футуристичния образ на супержената? Как бихте я описали и какво послание носи тя?
- Това е симбиозата между модерния феминизъм, фантастиката и попкултурата. Черпила съм вдъхновение и от японските аниме комикси и компютърни игри, създадени през 80-те години на миналия век. От друга страна латексовите костюми в "Aquaaerobika" са един вид фетиш към невинната сексуалност.

- Кое най-силно Ви мотивира във Вашето творчество?
- Вярвам, че артистът е длъжен да ни пренесе в една друга реалност, където могат да се случват чудеса, да не се поддава на ограниченията в работата си и да създава нови думи и форми на изразяване. За мен изкуството трябва да преоткрива красотата, чрез която да забравим поне за кратко злободневните си проблеми, агресията и нeгативизма. Определено изкуството може да ни спаси от тези разрушителни явления.

- Кое е универсалното послание, което искате да присъства в музиката Ви?
- Аз определям музиката като мощен енергиен метод за влияние върху психиката ни, която може да трансформира реалността в едно по-добро място за съществуване на любовта.

- С кой известен певец или група бихте записали дует?
- С удоволствие бих работила с Хацуне Мику - виртуална японска изпълнителка. Освен това ми се иска да направя симфонична версия на "Aquaaerobika" с музикален съпровод на голям оркестър и огромни надуваеми декори.

- Смятате ли, че съвременното руско изкуство се развива в правилната посока?
- Изкуството е такова, каквото е. В момента ситуацията в Русия е много трудна за правене на изкуство, така че всеки опит на артист да сътвори нещо ново трябва да се толерира и адмирира.

Какво още остава да видим до края на второто издание на "Дома Арт Фест" можете да разберете ТУК.

* Видео с част от пърформанса на Саша Фролова "Aquaaerobika".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти