Красотата е в нашите ръце

Красотата е в нашите ръце
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че кожата ви заема площ около 1.8 кв. м. и поддържането ѝ, за да изглежда колкото се може по-добре, не е никак лесна задача. Борбата с пъпките, черните точки, петната, тъмните кръгове под очите и бръчките сякаш няма край.

Ето я обаче и добрата новина – всеки човек сменя почти 1000 изцяло нови слоя кожа за целия си живот, затова имате възможността да я направите гладка и красива като коприна. За да си помогнем в това начинание, ето няколко съвета. 

Хидратирайте
Ако кожата не може да задържи средствата, които нанасяте върху нея, то значи вие просто хвърляте пари на вятъра. Търсете лосиони и овлажняващи кремове които да съдържат хиалуронова киселина или глицерин – те правят кожата мека.

Изберете червеното 
Наскоро британско изследване показа, че хората, които изяждат по пет супени лъжици доматено пюре всеки ден са получили слънчев загар по-лесно и безпроблемно, отколкото тези, които не са консумирали домати. Това се дължи на ликопена – силен естествен антиокислител, намерен в доматите, осигурява защита от слънцето и намиращ в доматите. Това обаче не бива да става причина да не ползвате козметика със слънцезащитен фактор.

Отпочивайте
Не, че е чак толкова важно, но постоянният стрес може да влоши цвета на кожата на лицето и да доведе до ред проблеми. Изследователите от Университета в Манчестър са доказали, че много от нас смятат за най-силен стрес излизането пред публика. Те са взели проби от кожата на бузите на оратори преди и след изправянето пред аудитория и после са сравнили клетъчната дейност наобразците. Кожата "под стрес" показала намаляване на имунната защита с 16.4% в клетките.

Друго изследване показва, че стресът влошава акнето. В действителност не можем да се предпазим кожата от всяка паника преди излизането пред повече хора. Но ако работите под постоянен стрес, трябва да полагате за кожата си двойна грижа. 

Забравете всичко пържено
Група изследователи е поставила 23 човека с акне на богата на белтъчини и ниско въглехидратна диета за 12 седмици – и какво мислите? Състоянието на кожата им се подобрило значително. Имали с около 21.9 процента по-малко петна, срещу 13.8 процента при групата, която спазвала високо въглехидратна диета. И до момента учените не могат да кажат дали загубата на теглото при хората с ниско въглехидратен режим или самия режим са помогнали, но е потвърдено за стотен път, че храненето играе важна роля за състоянието на кожата.

Всички прелести на пяната
Когато се потите, тялото ви произвежда повече кожна мазнина (която може да запуши порите). Затова ако искате да пропуснете душа след тренировка, не го правете! Също както бактериите обичат да се размножават в потта, вие давате повод за развитието на раздразнение на кожата и други възпалителни процеси.

След всяка активност, водеща да обилно изпотяване, облейте се с хладка вода и с гел, който съдържа гликолова или силицилова киселина, защото те помага за почистването на кожата от мастните натрупвания.  

Не пръскайте пари за средства, които не се ползват
Не е необходимо да купувате прекалено скъпи почистващи средства, "натъпкани" с причудливи компоненти. Най-важното е да подбирате козметика, която наистина се отразява добре на кожата ви, дори и това да са обикновени домашни маски.

Освен това, някои от скъпите компоненти могат да предизвикат раздразнение, ако са прекалено екзотични. Започнете с по-евтино средство за миене. Важното е да почистват мръсотията, праха и мастните натрупвания в порите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти