Причинителите на косопад и къде е спасението - Част II

Причинителите на косопад и къде е спасението - Част II
Снимка: iStock/Getty Images

Вчера ви запознахме с първа част на интервюто с доц. д-р Весела Райкова, която специално за Edna.bg дава изключително полезна информация за косопада – какво го причинява и как можем да се справим с него. Днес ви предоставяме и втора част на материала, в който акцентът пада върху справянето с проблема по падането на косата

Жени на какви възрасти засяга този проблем?
Годините и напредването им са естествен фактор, повлияващ здравината, изтъняването и окапването на косата. Причината за този процес е постепенното отпадане на функциите на не един орган или система.

А по отношение на това дали има периоди от живота, в които може да очакваме изява на косопад, ще кажа, че такива има, но все пак важна е конкретната причина за развитието на това състояние. Така например андрогенната алопеция със сигурност е по-вероятно да се срещне в по-напреднала възраст и процентът засегнати лица да се увеличава с течение на времето.

Снимка: iStock/Getty Images

Друг пример са бременността, раждането и кърменето, когато може да настъпи временен косопад и оредяване на скалпа. Менопаузата е поредната демонстрация на това как има периоди от живота на човек, когато може да се очаква по-активно опадане на косата.

Но стресът, диетите, липсата на достатъчно витамини и елементи в хранителния режим не са възрастово определени, поради което и тези фактори няма как да повлияят изявата на косопада във фиксиран етап от човешкия живот. 

Обратим процес ли е? Може ли след загуба на коса тя да порасне отново?
Дали процесът на изтъняване на косата, по-активното ѝ окапване, а в резултат на това и оплешивяването са обратими процеси зависи от причината за развитието на тези състояния. Важно е да се разбере, обаче, че, за да има възстановяване на косата и качествата ѝ, е необходимо наличието на космен фоликул. Ако косменият фоликул бъде унищожен, то няма да има и кой да произвежда космените фибри.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако изхождаме конкретно от изброените по-горе причини, ето кои състояния могат да бъдат повлияни и при кои процесът е необратим:

Андрогенната алопеция – може да бъде отложена във времето, макар и не с много, защото няма как да се отървем от собствените си гени.

Проблемите с щитовидната жлеза трябва да бъдат лекувани, в резултат на което няколко месеца до година след настъпване на баланс на хормоните косата отново започва да израства. Но, докато има активност на процеса, няма как да се очаква положителен резултат и подобряване растежа на косъма.

Снимка: iStock/Getty Images

Алопеция ареата в началните си стадии може да бъде повлиявана, макар и с по-силни локални/общи медикаменти, но при напредването ѝ има възможност космените фоликули да бъдат разрушени, което определя и невъзможността процесът на възстановяване на косата да се осъществи. При прекратяване действието на инфекциозните агенти, водещи до алопецията, растежът и развитието на косата се възвръща.

Овладяването на психичните отклонения чрез различни по вид терапии също може да доведе до възстановяване растежа на коса. Изключването и подмяната на медикаментите, които като страничен ефект водят до косопад, с други, води до подновяване активния растеж на космените фибри.

Когато физическият или емоционален шок отминат, при повечето от засегнатите от косопад лица, израстването на косата е налично. Ограничаване на физичните, химични и механични въздействия върху косата под формата на дърпане, опъване, боядисване, накъдряне и др. води до възстановяване на косата.

До каква степен косопадът се предава чрез гените?
Една от най-честите причини за косопад е андрогенната алопеция. Думата „андрос“ е от гърци произход и означава „мъж“. И, макар че наименованието на това състояние се асоциира с мъжкия пол, в действителност този тип оплешивяване се среща при двата пола, като се различават съответно мъжки и женски тип.

Снимка: iStock/Getty Images

Последната класификация се основава на принципа от кои зони на скалпа стартира и какви участъци ангажира оплешивяването. Андрогенната алопеция засяга различни възрастови групи. Генетично е определена, така че наследствеността оказва своето влияние. Вероятността да се развие андрогенна алопеция се повишава, в случаите при които един или повече предци са били с такъв проблем. Наследствеността определя не само дали ще се развие състоянието, но и кога във времето то ще се случи.

И при мъжете и при жените тази алопеция се свързва с наднормено количество андрогенни хормони, които потискат растежа на космения фоликул. При жените възможността да се развие андрогенната алопеция е значително по-голяма след навлизане в менопауза, при налични поликистозни яйчници или други хормонални отклонения, свързани с половото развитие.

Снимка: iStock/Getty Images

Има ли сезонен косопад? Стресът или друг фактор може ли да повлияе върху по-обилното падане на коса?
Както е добре известно, всеки човек ежедневно губи някакво, макар и минимално, количество коса. Това е естествен, не болестен процес. Проучвания на различни колективи доказва, че загубата на космени фибри се увеличава есенно време и в малко по-лека степен пролетно време. Това явление е свързано с увеличение броя на космените фоликули, навлезли в телогенна фаза на развитие.

Причина за увеличаване на количеството фоликули в телогенна фаза е промяната в нивото на хормоните в организма под действие на промяна в часовете, в които се излагаме на слънчева светлина. Изследвания при норки и други млекопитаещи показват, че излагането на слънчева светлина влияе на хормона пролактин, който е причина за смяната на козината при тях. По подобие на останалите млекопитаещи и човек търпи влиянието на тези въздействия.

Снимка: iStock/Getty Images

По отношение на стреса – той е сериозен фактор, определящ растежа и развитието на косата. Когато стресът е силен, косата може да окапе бързо. Когато той е хроничен, промяна на качествата на косъма, както и окапването на косата се развиват постепенно.

Какво можем да направим, когато забележим, че косата ни пада? Как можем да си помогнем сами?
Първото и най-важно нещо в случай на притеснение е консултация с лекуващия Ви лекар, а още по-добре със специалист по кожни болести. Поради това, че причините за косопад са много и с различна тежест, човек не бива с лека ръка да предприема само-диагностика и самолечение. А ето и кои са основните направления и изследвания за откриване на конкретната причина за оплешивяване: хормонални нива на половите жлези (DHEA, тестостерон, андростендион, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон), серумно желязо, серумен феритин, желязо-свързващ капацитет, тироид-стимулиращ хормон (T3, T4, TSH), VDRL , пълна кръвна картина. Възможно е да се наложи провеждането на биопсия, денситометрия и други специализирани процедури.

Добре е да се прецени адекватността на прилагания хранителен режим, особено при съпътстващи допълнителни заболявания от страна на организма във връзка с приемани медикаменти, изконсумиране или недостатъчен внос на важни за растежа на косата витамини и микроелементи.

Снимка: iStock/Getty Images

Кои са индикаторите, че падането на косата не трябва да се подценява и трябва да се насочим към медицинско лице?
Установяване, че косата пада повече от обикновено, че се променя нейната здравина, еластичност и блясък, появата на оголени петна, наличието на сърбеж и зачервяване, просветляване кожата на скалпа са индикатори за това, че нещо в организма страда и не функционира правилно, а от там страда и растежа на косата.

Продължителността на процеса, задълбочаването му, появата на допълнителни усложнения, неповлияването от промяна в хранителния режим са допълнителни фактори, които трябва да насочат засегнатите към консултация с медицински специалист.

Има ли храни, които спомагат срещу косопад?
Витамин В5 – пантотенова киселина – природни източници: черен дроб, пълнозърнести продукти, слънчогледово семе, орехови ядки, пъстърва, раци, зеленцуци месо, млечни продути. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: алкохол, кафе, захар.

Витамин Н – биотин - природни източници: черен дроб, соево брашно, орехови ядки, фъстъци, бадеми, гъби, пълнозърнести продукти, спанак, моркови, домати. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: антибиотици, алкохол, кафе.

Инозит – природни източници: пшеница, бирена мая, зелени зеленцуци, цитросови плодове, орехови ядки. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: алкохол, кафе, антибиотици от груната на сулфонамидите.

Парааминобензоена киселина – природни източници: бирена мая, пълнозърнести продукти, бял ориз, меласа, яйца, черен дроб. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: алкохол и кафе.

Витамин С – аскорбинова киселина - природни източници: необработени зеленчуци и плодове. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: тютюнопушене, множество медикаменти.

Селен – природни източници: аспержи, бирена мая, зеле, броколи, чесън, пълнозърнести продукти, риба тон, херинга, гъби, семена, водорасли. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: живак, сулфати, кадмий, никел, сребро.

Желязо – природни източници:бобови растения, зелени листни зеленчуци, сушени сливи, риби, яйца, ядки, птиче месо, стафиди, пшеничени кълнове, пълнозърнести продукти. Вещества, пречещи на усвояването и използването им: кафе, недостиг на мед, хронична диария, както и кръвозагуба.

Снимка: iStock/Getty Images

Каква козметика можем да ползваме?
Винаги препоръчвам използването на медицинска козметика. Причината е, че тя е дерматологично тествана, хипоалергенна, без парабени и не на последно място, съобразена с последните научни достижения в областта на кожните заболявания.

От друга страна медицинската козметика преди да бъде пусната на пазара е преминала през поредица от изследвания върху кожата на хора с различни състояния, включително и на алергични, което е гарант за качество и контрол. Това не означава, че човек не може да развие алергия дори към продукт, който е медицинска козметика, но вероятността е ниска и би била резултат и на свръх реактивност по една или друга причина от страна на засегнатото лице.

Снимка: iStock/Getty Images

Има ли натурални природни масла за коса, които помагат?
Ежедневното или много често миене на косата не е полезно нито за косъма, нито за кожата на главата. А, когато се мие, е добре да е съобразено с индивидуалните потребности на човек. Много са натуралните продукти, които се използват в домашни условия.

Алое Вера е компонент, който често се използва освен в домашни условия и в козметичната индустрия. Алоето е естествен продукт, който помага на кожата и косата да изглеждат добре. Съдържа масло с много важни витамини за растежа и развитието на космения фоликул. Маслото насища косата с протеини и витамини и ѝ помага да расте по-бързо и изглежда по-здрава.

Снимка: iStock/Getty Images

Друг натурален продукт, който се прилага в домашни условия, е доматът. Той може да премахне остатъчния цвят със зеленикав оттенък на изрусената коса.

Изплакването на косата с пресен лимонов сок и вода също би могло да съживи блясъка на косата, особено при боядисаните коси. Маските с яйце са добре известни и използвани от поколения наред, защото подхранват косъма и му придават блясък и жизненост. Измиването на косата с хума, което е подходящо за всякакъв тип коса, е отдавнашно използван продукт .

Снимка: iStock/Getty Images

Но в крайна сметка, нека оставим нещата в ръцете на специалистите и да се доверим на научните достижения, които се претворяват в лицето на готови маски, ампули, шампоани, пени и какво ли още не!

Нека не забравяме, че дозата прави едно вещество лекарство, но и отрова! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти