Какво може да причини косопад?

Какво може да причини косопад?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Косопадът е изключително неприятно и плашещо явление, както при мъжете, така и при жените.

Окапването на косата може да се дължи на различни причини, като днес ще се спрем на някои от най-разпространените от тях.

Стресът идва на първо място. Това е най-големият вредител за целия организъм.

Стресът може да причини както косопад, така и поява на акне, отслабване на имунитета, безсъние и т.н. Буквално – от стрес се погрознява.

Затова не се ядосвайте излишно, особено за глупости, нищо не си струва чак толкова много, че да рискувате красотата и косата си за него. Релаксирайте по-често, като се посвещавате на любимите си занимания и щадете нервите си.

Диетите за отслабване са другата заплаха за добрия вид и гъстотата на косата. Ако не приемате достатъчно хранителни вещества, косата и ноктите ще са първите, които ще ви сигнализират, че нещо не е наред.

Както сме ви писали и преди – красотата идва отвътре, затова бъдете внимателни какво и колко слагате в чинията си. Не трябва нито да гладувате, нито да преяждате, а да спазвате балансиран начин на хранене.

Хормонален дисбаланс може също да причини косопад. Проблеми с щитовидната жлеза също.

Затова, ако забележите, че косата пада интензивно, то насочете се към лекар, който да ви посъветва дали имате нужда от изследвания на хормони или някакво конкретно лечение.

Бременността поставя организма на жената пред изпитание, затова не е учудващо и косата да почне да пада. Интересното обаче е, че при някои жени се отразява точно обратното – косата става лъскава и здрава, поради повишените нива на естроген в организма.

С края на бременността идва и успокояването на хормоните, но като цяло приемането на храни, богати на цинк, витамини от група В, желязо и калции спомагат за справяне с проблема с падането на косата.

Менопаузата е другият период на изпитание за жената. 

Нивата на женски хормони спадат, за сметка на мъжките, което може да се отрази неблагоприятно на окосмяването – поява на косми на неправилните места (по брадичката и засилване на мъха на горната устна) и падане на тези от скалпа.

Отново лекар може да посъветва как да се възстанови хормоналния баланс.

Храната и качествената козметика обаче могат сериозно да помогнат на жените, минаващи през климакса.

Помнете – здравето и красотата са във вашите ръце, не ги изпускайте smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти