Преди да умра и след това

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Да, съзнавам, че заглавието е малко шокиращо. Кой идиот мисли и пише подобни неща!? Никога не е време за умиране и никой никога не е готов за това.

Замислих се по тази тема в един от онези дни, в които задачите те връхлитат с такава сила, че нямаш време дори да ги разпределиш. Действаш кризисно бързо. Както когато хората и елфите защитаваха крепостта “Рохан” от орките във “Властелина на пръстена”. Избиваха ги методично, без специално отношение. И когато нанижеш на върха на пиката си една орка, зад него има още две. Или ти, или те.

Така е и със задачите. Отмяташ, свършваш, продължаваш. Понякога претупваш. Но продължаваш. Та, тогава си помислих, какво би станало, ако някога, някъде в средата на тая битка, не издържа и падна. Какво става тогава?

И се ужасих. Представих си, как казват на децата ми, как казват на жена ми, как разбират нашите. Боже, колко мои снимки има у нас, колко много спомени имам с всеки от тях, колко трайна следа съм оставил. Удар, ужас, вцепенение, плач... живееш с мъка. Я успееш да я преживееш, я не. Естествено. Собствената ми смърт би била ужасна трагедия, но и за мен самия, освен, ако слухът за нея не е силно преувеличен. Непосредствено след вцепеняването от неизбежното, си помсилих нещо съвсем друго.

Нещата трябва да продължат. Задачите, проектите, ангажиментите. Онази мисъл, че трябва да спрем с дребнотемието и с това да се ядосваме за глупостите около нас, са приказки за туристите. Никой не спира. Всеки продължава.

Най-много ме притесни мисълта, че една толкова дребна и естествена причина може да забави всичко. И че това е глупаво. Прекалено много време губим в оплакване и страдание. Преживяваме драматично толкова безполезни и дребни неща, че истинската драма е девалвирала смисъла си

Аз съм деликатен и не мисля, че заслужавам да изисквам от света да спре. За да пореве. Мисля, че трябва да се научим да умираме прави и да продължаваме. Важно е да правим нещата, които си струват, за да си струва да бъдат продължени.

Не хората са важни, а това, което правят и това, което оставят след себе си. Защото имената на героите ги помним заради геройствата, които са записали на житейската си сметка. И продължавам по житейския си план.

Преди да умра.

Живея силно, бързо, смело, износващо, ако може дълго, емоционално и запомнящо се. Заразително за близките ми, заразително за децата ми, заразително за хората. Колкото повече са заразени, толкова по-добре.

Умирам. Гробарят плаче на гроба ми. Евентуално. Това би бил силен момент и добра оценка за живота ми.

След това.

Другите продължават да живеят силно, бързо, смело, износващо, ако може дълго, емоционално и запомнящо се. Заразително за близките им, заразително за децата им, заразително за хората. Колкото повече са заразени, толкова по-добре.

И се успокоявам. Има много неща, които трябва да направя, преди да си отида, а и след това. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти