Песимист ли? Защо?

Калин Терзийски
Снимка: Ивана Генова

Калин Терзийски

Когато напиша някоя статия със силно хуманно послание, започват да ми пишат. Ех, тези хора. Знаете ли... вълнуват ме!

Ако някой ми каже пак: "Хората са се побъркали, хората станаха зли, хората подивяха, хората оскотяха..."

Ако ми каже така, ще го перна, честно ви казвам!

А кой разправя така – че хората това и онова, че са оскотели и тъй нататък?

Ами кой…

Аз, кой друг?!

Аз…и другите. Всички само това плещим - и не ни е срам, хич не ни е срам! Само това ни дай – да обвиняваме хората, че са се отпуснали, че са станали зли, че са забравили морала и са подивели!

А защо го правя аз това, защо така се нахвърлям към хората? Върху моите братчета тъжни и сестрици объркани? Защо така горчиво и злостно ги обвинявам?

Не е ли защото намирам в самия себе си точно тия черти, които ме вбесяват?

Но тъй като човек не обича да обвинява себе си – аз ловко и съвсем несъзнателно ги проецирам (тези омразни за мен черти и качества) върху другите! Проецирам ги върху нещо абстрактно, което наричам другите хора.

Не съм ли аз един обикновен неосъзнат глупак, който без да съзнава, прехвърля своите грехове на другите и там вече – закачени върху челата на другите хора – ги замеря с камъни и хули?!

Та така де…

Когато чуя някой отново да говори лоши неща за хората, за нашите събратя – българите, като чуя себе си да ги обвинявам, ще си отварям някое ей такова писмо.

Каквото получих... каквито получавам почти непрекъснато, по дяволите, те никак не са изолиран случай, те по-скоро са правило!

Та, каквото получих преди пет дни.

То беше свързано със статията, която бях публикувал пак тук - за моя приятел с разрушената от болест тазобедрена става.

Получих това писмо и без никакво съмнение го поставям цялото тук.

Защото то е една идеална запушалка за устите на тия (подобни на мен) глупаци, които само знаят да говорят колко е пропаднал и загубил човещината си българинът, колко е обезсърчен, колко е оскотял…

Такива писма, струва ми се, обезсмислят тия злобни твърдения.

Защото българите не са едно нещо... Все пак, Бога ми, ние сме десет милиона – тук и по света. И аз добре знам – сред нас има както обезверени и оскотели, така и светци!

Моля да не забравяме това!

И ето – това е писмото:

"Здравей, прочетох статията ти за твоя приятел със заболялата тазобедрена става. Провокирана от писането, реших и аз да ти пиша. Аз съм човек с увреждане и също получавам инвалидна пенсия, но да ти кажа честно, не я искам. Просто искам да работя и да ми се заплаща за труда ми, но не ми дават шанс работодателите, при които ходя на интервю.

От тази година реших да кандидатствам за работа и да ходя на интервюта, където ме поканят. Проблемът идва от там, че щом отида и спомена, че имам проблеми със зрението, всичко приключва до там. 

Рехабилитатор съм по професия, имам 12 г. трудов стаж в здравно заведение и от 10 г. поради лекарска грешка съм сляпа, но продължавам да работя вкъщи, реших да пробвам да изляза от дома си и аз пак да се почувствам като всички хора, да ходя на работа да имам по-голямо самочувствие, но уви, попадам на камък все. 

Аз съм упорит човек и няма лесно да се откажа. Ще продължавам да ходя на интервюта и дано се появи работодател, който да ми даде шанс да покажа какво умея и как се справям с професията си.

Поздрави."

Нещо да кажете по повод българското обезсърчение?! Нещо да кажа аз?

Просто ни е някак удобно да живеем с песимистичната представа, че сме нещастни и че сме мизерни и обезсърчени.

А излиза, че не сме!

Има и герои сред нас.

Моля, да не се забравя!

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти