Местният сладкар

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Местният сладкар не е красавец, но е очарователен и магнетичен - като мистериозен пътешественик.

В очите на местния сладкар няма пламък и когато разказва една от многобройните си истории, в погледа му не искри живот. Там няма преживяната емоция на разказаното, нито пък носталгията по хората, които са случили събития в живота му.

Въпреки ограбената му душа, местният сладкар е някой, с когото искаш да поговориш. Просто ей така. Без да казваш нищо конкретно. Като седнеш на една от масите в уютната му сладкарничка, да свалиш уморения ден от гърба си, да изпиеш чаша чай и да оставиш страховете си тихо да се изплъзнат от душата ти.

Местният сладкар е много популярен сред жените. Самият той няма прекрасна съпруга, чийто смях да украсява цветната лятна утрин. Няма и красиви дечица, в чиито къдрици да се пречупват слънчевите лъчи.

За местния сладкар всяка жена е съпруга и всяко босоного хлапе на улицата е собствен син или дъщеря. За едни има лакомство, за други - парче торта със сметана, за трети - сладолед.

Въпреки това местният сладкар не е щедър. Живее скромно и не прави нищо, което би разрушило реда в познатото му ежедневие.

При местния сладкар винаги има домашно приготвена торта. Една хапка от нея взривява сетивата. Всяко парченце от тортата на местния сладкар е дом. Дом, където ухае на канела и шоколад...

Един ден местният сладкар си отиде. Просто една мрачна утрин вече го нямаше. Мястото му угасна като лагерен огън след внезапен летен дъжд.

Беше на 93 години.

С последния жален тон на камбаната, която отброяваше отиващите си минути на раздяла с душата му, прекрасна жена, на неопределимо красиви години, разказваше история.

История, в която млад мъж и невръстно момиче се влюбили. Да заживеят щастливо - тогава било невъзможно.

Не по причини, които обичайно описват в приказките. Раздялата разбила сърцето на младия мъж.

Оттогава не намирал покой.

Нито в подреденото си, като библиотека ежедневие, нито в прегръдките на красавиците, прекосили живота му. Гаснел всеки ден.

Усмихвал се, но лицето му оставало безизразно, а пламък в погледа му така и не се появил.

Младата жена разказваше, а отдавна над множеството бе надвиснала тишина на самотното гробище. Само думите ѝ отекваха, подобно на звънък водопад в прегръдките на пролетната планина. Очите ѝ блестяха, а срещите и историите в погледа ѝ осветяваха събралите се да изпратят местния сладкар.

Преди ден чаровницата се сбогувала завинаги с майка си. Днес бе дошла да изпрати баща си при неговата непрежалима и единствена любов.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти