Кой наистина може да пее!

Ива Екимова
Снимка: Явор Иванов

Ива Екимова

Тази година след 44 годишно прекъсване Rolling Stones, група с музикална история на възраст 51 години, се завърна към живите си изяви... напълно бeзплатно. Направиха го за феновете си, за тези, които ги обичат и подкрепят в продължение на повече от половин век.

Направиха го заради младите, за да им покажат точно къде се намират еднодневните им напъни да блеснат за миг в небосклона на необятното интернет пространство.

Обещаха да се върнат за още. През цялото това време на противоречива история и на множество погребани колеги, както от същото поколение, така и от по-прясното – Ролинг Стоунс не спряха да работят. За вокалиста им съм чувала, че прекарва часове на ред в залата, бягайки на пътеката, докато пее и това е само част от подготовката му за единствения стойностен миг - този на срещата с публиката на живо.

Публиката на живо, в която има и млади, и стари, и музиканти, и шлосери, и хейтъри, и лаици. Публиката, която оставя в наследство за следващото си поколение тътена от мощния звук на търкалящите се камъни.

Докато Майли Саръс се надцакваше с Шиниъд О`Конър, истинската кралица на поп музиката – Мадона - пусна 17 минутно видео в мрежата, в което няма нито един изпят звук. Ако не броим няколкото тона от детска песничка, която във филмите на ужасите предвещава случването на нещо наистина много неприятно.

17 минути, в които най-ярко се откроява не само присъствието на една съвременна икона, а и изумителното ниво на танцьори, които владеят телата си по забележителен начин. И всичко това подчинено на революцията на любовта и насочено против потъпкването на човешките права. За справка Мадона е на "крехката" възраст от 55 години.

Порното е навсякъде, сексът продава, скандалът купува. Нека не бъркаме обаче ситуацията с боя. За да запазим бон тона, трябва да отбележим напредъка на българската музика - във всяко отношение. В крайна сметка, за да наваксаме изоставането с някакви си 20 години, нали все пак трябва да започнем от някъде.

Има много от новата музика, която не разбирам. Тя пък, от своя страна може да не е измислена за мен. С много от любимата на соца музика съм израснала. Позицията на майка ми, учителка по пиано и контрол на звука в Балкантон ни поставяше в привилегированата листа на първите, които получават плочите на Маргарита Хранова, Васил Найденов, Ритон.

До ден днешен помня дядо ми, мир на праха му, който ме караше отново и отново да му пускам една и съща песен на Катя и Здравко. Бъдещата владетелка на музиката беше още в осмия месец, когато гостувахме със съпруга ми в дома на Георги Христов. Музиката е неделима част от живота ми, но не съжалявам никак за това, че не я превърнах в професия или хоби.

Не приемам, обаче мрънкането. Не приемам и деленето на млади и стари.

Примерите от по-ранните редове на този текст са доказателсто тъкмо за това.

Единствената разделителна линия за таланта са моженето и трудолюбието.

Има такива, които могат да пеят и такива, които не могат. От всякоя възраст, класа пол и занятие!  

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти