Когато има случайности, търси закономерности

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Вече три седмици се изнизаха, откакто беше безработна.

Животът ѝ допълнително се вгорчаваше от проверките на родителите ѝ, които често я търсеха по телефона. Налагаше се да ги увещава, че всичко случващо ѝ се е удивително и че е въпрос на време да открие точната работа.

Истината беше, че се чувстваше притеснена, нямаше идея как да "случи нещата" и това я напрягаше.

Беше четвъртък сутрин. Както обикновено – закъсняваше.

Залитна, докато обуваше кеца си. В движение взе чантата си от масата, отхапа от ябълката, която стоеше до нея, върна я и подтичвайки излезе.

Срещата ѝ с нотариуса премина гладко и леко досадно. Подписа предварителен договор за бъдещото ѝ ново жилище, което трябваше да изплаща 20 години и щеше да стане нейно, макар че все още не знаеше как.

Жилището не стана нейно, но на този етап не знаеше. Три месеца по-късно започна работа в нова, според гилдията - надеждна, адвокатска кантора. Успя да анулира договора за жилището и направо се нанесе в новото, в уж по-престижен район.

Три години по-късно го срещна на автомивката, точно преди да ударят колата ѝ. Говориха, смяха се, след три дни излязоха, той я изпрати.

Припомни си как се запознаха. Случи се няколко дни, преди да напусне първата си работа. Седеше в кафенето до офиса си. Говореше по телефона. Той влезе и след секундно колебание се настани на стола срещу нея. Любезно се извини за закъснението и тръшна на масата купчина стари снимки на София.

Леко объркана, тя започна да ги разглежда, докато той и разясняваше от коя част на града и коя година са. Беше антиквар.

Много се смяха, когато той разбра за объркването си. Беше я взел за собственичката на ресторанта, която му беше възложила поръчката. Не размениха телефони, макар че искаха.

Случваше ѝ се да го вижда от колата си, докато шофира, няколко пъти. Често се сещаше за него и за случайностите и дали когато са чести, значи има и възможности?

Мина време и работата ѝ я погълна.

Беше трети март, седеше в кафенето до дома си и разговаряше с позната. От няколко дни натрапчиво си мислеше за него. Обмисляше варианти да мине през магазинчето му за спомени. Разсеяно слушаше разказа на познатата си, когато го видя.

В живота на всеки човек се случват невероятни съвпадения, такива, които могат да преобърнат живота ни, например, сещаш се за някой приятел и в този момент той ти звъни или го виждаш на крачки от теб, може би три?

Тя преброи наум: "едно, две, три", надигна се от мястото си и пред учудения поглед на приятелката си извика името му.

Той извърна поглед, видя я и с усмивка ѝ каза: "Точно си мислех за теб".

Някои учени, в това число и Шопенхауер, не приемали случайността на съвпаденията. Смятали, че те са следствие от световната хармония, която довежда до взаимно пресичане на човешките съдби.

Закономерности. Дали?

Пишете на Стефания Колева на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти