Ива Екимова: Да те свалям или не?

Ива Екимова
Снимка: Емил Колев

Ива Екимова

„Да те свалям или да не те свалям?” – чувам почти истеричен глас в слушалките, докато шофирам по булевард „България”, наслаждавайки се на красивата Витоша.

„Представяш ли си какво ме попита?” – продължава да се излива емоционалния монолог на една от най-близките ми приятелки. Търпеливо изчаквам, а спокойствието ми е потопено в прегръдките на гледката, ширнала се над волана.

Първият ми опит да внеса ред в разговора катастрофира в гневната стена, изправила се от другата страна на слушалката. Знам, че няма да минат и 20 секунди и ще чуя въпроса „Какво да направя?”

Поемам въздух и първото, което успявам да кажа, мобилизирайки позитивност от планински характер, е: „Първо се успокой!”

Втората наративна вълна ми обрисува цялата картинка.

Тя – зряла красавица, току-що освободена от прангите на сериозна връзка, впуснала се в очарованието на флирта. Ситото прилича повече на гребло, отколкото на филтър за кафе, но в крайна сметка, коя съм аз, че да съдя приятелката си.

Той – тежък интелектуалец, разбирай - тежък в стойностите от библиотеката на огромното си книжно минало.

Те - елегантен разговор, общи смешки, хубаво вино и сходен вкус към литература, пътувания и начин на живот. В най-красивата фаза на флуидопотока, за нея леденият душ се изсипал под формата на въпрос.

„Можеше да е по-лошо. Направо да ти каже, че няма да те сваля!” – не вярвам на глупостите, които изричам и докато не слушам мнението отсреща, си давам сметка, че днес нещата не стават така, като преди - любимата мантра на носталгици, романтици и виталисти.

Зациклям на въпроса „Да те свалям или да не те свалям?” И не, това е не въпрос от миналия век.

Днес това колебание няма нищо общо с Шекспир. В един миг умората се натрупва не в костите, не в ръцете или нозете, тя е просто състояние на ума. Времето се движи в пъти по-бързо от седянката на мегдана и вселенските сили не му помагат, ама никак. Напитка, усмивка, жест, отношение, споделяне, секс. Завихрените емоции, се прераждат в надеждата този път да е истинско. Бариерите се материализират в страх. А в отговора няма страх. Липсата на страх е свобода. Свобода, че не се създават излишества от нужди.

„Едва когато осъзнаваш, че не се нуждаеш от нищо. Всичко, което ти трябва, е собствената ти увереност. Тогава се освобождаваш от гнева, с който започна и се наслаждаваш на това, което получаваш. Защото то е дар.” – терапевтирам от моята страна на слушалките, а мобилната клетка транслира посланието ми до разтревоженото сърце отсреща.

Почти усещам спокойствието, с което тласъците на живота се връщат в нормалното си състояние и давам опция за верен отговор: „Да, разбира се, сваляй ме! Само мобилизирай най-добрата версия на себе си.”

В най-добрата версия на себе си се превръщаме, когато нямаме очаквания, не се притесняваме, приемаме нещата каквито са, не се опитваме да променяме другите и спираме общуването, с хора, които ни ограбват емоционално и негативизират с присъствието си. Тогава изчезват притесненията, ерзацът на авторитети и светът се превръща в слънчева прогноза за времето.

Чувам успокоеното „благодаря” отсреща и пропукването при прекъсването на разговора. На другия ден пием шампанско и се смеем на случките, които подреждат пъзела на живота ни, превръщайки го в незабравимо произведение на собствените ни копнежи и спомени.

Прочетете още от Колонката на Ива Екимова в Edna.bg:

Скъпи, запознай се със съвършената жена

Възможно ли е приятелството между мъж и жена?

Секс, четири жени и един щур уикенд

Бивши.ком

Къде са децата?

Само още Edna нощ...

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfocompany.bg.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти