Хихикане и мижитурене

Любомир Милчев Dandy
Снимка: Личен архив

Dandy

Накъдето и да се обърна напоследък, най-често чувам странно, мижаво хихикане, с което почитаемото гражданство се жабури, вероятно, за да отмахне лошия вкус в устата от несносното си битие - битие, което мрази, ала с което си е свикнало.

Хихикане, ала не като запис на смях в комични сериали и предавания, който едва ли не следва да освободи една задрямала и оляла се публика от задължението да се смее, което не го умее, докато дебелее, а много подобно на шумовете, които държат на архив звукооператорите, за да се сглоби един звуков панел на достоверност…  Та този звуков шум напоследък се е превърнал в едничка достоверност във всеобщото маловерие и опростенчески порив, възлюблен мотив на свърналите в тълпата драговолно.

Малко нещо леко ученическо, като хилежът на нескопосани школарки, които като се изправят пред млад учител, който им се харесва, но по презумпция и възрастово трябва да им е смешен, почват да се кикотят, без да им хрумва какво друго да сторят. Но ето го хилежът, инфантилен, къкри и при пълновръстни, ала вече двойно по-вдетинен… Женско в малодушието си, хиленето напоследък е станало основно мъжко занимание, като от реклама за бира, захласнала се в зевзелък, като един Мариан от секта. А при мъжете е, отбелязвам, още по-неприятно, едно защото не е особено мъжествено, а безполово мъжленско или дори мъжлеженско и второ, защото ни води към един кухненски задух на неможещ да наподоби пресита недоимък. Хихикане, хем лицемерно, хем с една нездрава приглушеност и дрезгавина…

В никакъв случай не е открит смях, носещ облекчение, станал е сам по себе си гавреща се нагласа, всеобща, унизителна като народопсихологически етюд на Хаджийски, пак усреднено анонимна и задължителна, долнопробно театрална, защото тук смеещата се маска е свърнала в тъга, а другата се е развеселила, сълза и смях, омешани в сополива, разциврена неизясненост.

Ако слушате пасионите на Бах внимателно, ще чуете как е музициран ропотът на тълпата, поискала помилвание за Варава, а разпятие за Исуса. Глух, преизподен тътен, олюлян и стихиен, страшен в неуяснеността на боботенето си, съден, неистинен, греховен. Наш'то родно, бобено-фасулено, домошарско и махленско хихикане носи всички елементи на миловидна задушевност като задух, спарената атмосфера на неспособността да понесеш глътка чист въздух, изпаренията на задружно долнопробие като в роман на Зола, или похотлива сцена у Мопасан, присвитост и потайност. Направно помия… Присмехулна хулност… над всякаква възвишеност.

Нюанси на издребняване, на загубена мярка, на срамлива свитост, която се е неусетно превърнала в открита, войнстваща арогантност. Ако при Хесе в „Сидхарта” имаме разсебяване като неминуемо отърваване от своещината по пътя към божественото, то тук имаме обсебване в себесвойски хилеж.

Потребността от обладаване в гавра, да се изгавриш снизходително, да изхилиш и изхълцукаш всичко, що те надвишава, различно е и някак непосилно. Като японски профан, снимащ Джоконда в Лувър, като простак с бира пред „Александър Невски” по Великден, като фолк певица, каканижеща псевдогръцки епос в таверна с позлатени гипсови орнаменти, като добрал се до държавен пост далавераджия, даващ пресконференция за пренебрегнатото гражданство. Профанно съприкосновение в кикот…

Фикс идеята на усреднено облобизание и олигавяне на непонятното… Като боклук в найлоново пликче пред врата, досами подпетени чехли, като усреднения, сиво-кафеникав, бозав цвят на одеянието на тълпата, която не понася чисти цветове,  като найлоновите торбички с лога на големите вериги, разнасяни сизифовски от гражданството в продоволствения склад на окаяно посткомунално битие.

Равномерният хилеж, зачуван оттук и оттам, е станал неусетно, бавно и полека, консензусна, саундтрак величина на хора, очевидно сполетени от онова, което, библейски казано, означава неспособността, слабосилието да не се опазят в единомислие.

Шушумиги мигат и премигат и си мислят, че вечността им смига…

Пишете на Любомир Милчев Dandy на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти