Да се усмихваш на инат

Катето Евро
Снимка: Личен архив

Катето Евро

Понякога правя нещата на инат. Не се вземам прекалено сериозно, защото времето е твърде кратко, за да не се усмихваме.

Има дни, в които отварям гардероба и слагам първата рокля, която ми попадне. Edna жена винаги трябва да разчита на порива. Слагам набързо червило, оправям непокорните кичури на косата си и излизам навън. Често се случва да не знам къде отивам.

Днес в градската суматоха се разминавам с много хора, чиито лица имат твърде сериозни изражения. Живеем в скапан свят, но ако не се научим да изпитваме радост от малките неща, и значителните ще ни изглеждат твърде скучни.

Влизам в първата книжарница, която ми попада. Прелиствам няколко книги и решавам да си купя последния роман на Фредерик Бегбеде. Не че ще ми отвори очите за нещо ново, но харесвам възторжената му ирония. Един забавен циник винаги е повод за усмивка. Разменям няколко думи с момчето, което продава книги. Симпатяга е. На косъм съм да си разменим и телефоните. Пак се усмихвам.

Продължавам без цел и посока по гръбнака на "Шишман". "Зяпам по витрините в ранния следобед", както пее Богдана Карадочева. Спирам в магазин за дрехи. Меря две блузи, купувам едната и продължавам пролетната си разходка. Роклята ми се вее като току-що изпрано пране, слънцето напича и аз се чувствам истински жива.

Има дни, в които не е нужно да правиш каквото и да било. Човек трябва да уважава миговете, в които може да бъде щастлив. Проблемите никога няма да свършат, затова не съм така взискателна в начините, чрез които разпускам.

Взимам си ягодов сладолед с мента, продължавам да вървя и да се усмихвам на хората, с които се разминавам. Ще ми се усмивката ми да стане заразителна. Крача на високите си токчета и си мисля, колко красив щеше да стане този град, ако хората можеха да си спомнят радостта. Възторгът е в нас, просто трябва отново да го извадим на показ.

Аз съм Edna жена, която точно в този момент се чувства щастлива. Махам слънчевите очила, за да усетя още по-близо слънцето. Готова съм да ми избоде очите. Хапвам си сладоледа и наблюдавам гълъбите пред "Св. Седмочисленици". Осъзнавам, че е пролет и съм благодарна, че мога да избера да забравя всичко лошо и тъжно, поне за няколко часа.

Животът е това, което се случва в паузите.

Вятърът е свободата, която роши косите ми.

Здравейте, хора!

Детският смях ме изпълва с добри намерения и си казвам, че след такъв ден наистина животът може да бъде прекрасен. Стига да разчитаме на порива. Тогава със сигурност ще се разминаваме с повече усмихнати лица.

Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти