Бабини деветини

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Скоро чух израза: "Баба ти все с еко кремове се е мазала" и се замислих за лятото на 1819 година – времето, в което е живяла Хелге - бабата на Якоб и Вилхелм Грим. Малко известно е, че тя е първообразът на бабата на Червената шапчица.

И сега минавам по същество - все пак живеем в динамични времена. Ето какво: тази на вид дребна женица била истински отдадена на живота сред природата. Отглеждала сърнички, месела хляб от лимец, събирала мед наравно с пчелите. Лека-полека създала първата независима общност на баби пекари на гъби върху скара без овнешка мас. Тя просъществувала за кратко. Точно, докато печурките в района свършили и на тяхно място построили бирена фабрика, но това е друга история.

Страстта ѝ към животинския свят и размножаването му започнала да прави силно впечатление на ловците от района, с които често влизала в спорове. Любовта ѝ към вълците станала пословична. Дори през една януарска нощ, докато плетяла терлички за сърничката Кунц, Хелге си помислила, че с радост би се оставила да бъде разкъсана от глутница вълци. Мечтаела си тези мили животинки, с изпъкнали от глад очи да разнасят месата ѝ по всички краища на Тевтобуркската гора.

Всъщност, Баба Хелге (или бабата на Червената шапчица) се явява основател на първото еко движение – "И вълците са хора".

Въпреки напредналия си артрит, желанието ѝ да спре да носи наметка от меча кожа надделяло и започнала да измисля заместители. Нерядко е срещана увита в сено или облечена в старата ризница на дядо си.

Опитите ѝ се увенчали с успех и старицата станала първия непризнат създател на еко кожата. Говори се, че тя е и изобретателят на натуралния слънцезащитен крем. Фактор 50, много добър.

Но да се върнем към вълците. Именно любовта ѝ към животните вдъхновила братя Грим да напишат световния бестселър "Червената шапчица". И тук, като яростен защитник на четириногите, баба Хелге сметнала откъса: "Защо са ти толкова големи очите?" за некоректен – използван от внуците ѝ в прочутата приказка.

Скоро след това братята написали приказката "Меча кожа", което изкарало Хелге напълно от равновесие. Опитът със "Снежанка и седемте джуджета" не успял да умилостиви бабата. Тя толкова се ядосала, че пуснала на пазара салата Снежанка – остра конкуренция на приказката. Това от своя страна вбесило братя Грим и написали страховитата приказка "Хензел и Гретел", където лесно в лицето на вещицата ще открием пак не друг, а баба Хелге.

За добро или зло, странната възрастна жена помогнала много за създаването и популяризирането на едни от най-зловещите истории в човечеството, приспивали десетки поколения деца, а дори и възрастни.

Какъв е изводът? Бабите имат значителна роля не само в храненето на внуците. Те провокират по свой си чаровен начин и творческите заложби в малките. Така че не им се сърдете за нищо, а оставете въображението ви да бъде подкрепяно от старите дами. Ако имате сили, оставете настрана изразът: "На баба ти хвърчилото."

За финал - един малко известен факт. Група студенти от Дюселдорф имали желание да издигнат паметник на баба Хелге точно в центъра на града. Ама точно до фонтана. Късметът им изневерил. Там нямало фонтан, а и никой не знаел как изглеждала екозащитничката.

Пишете на Стефания Колева на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти