Шоколадова коледна звезда

Шоколадова коледна звезда
Снимка: netinfo

Както знаем, звездата е един от най-разпространените коледни символи. Когато се родил Синът Божи, изгряла ярка звезда и показала пътя на тримата влъхви, които първи се поклонили на Христос.

Затова и в украсата за Коледа присъстват всякакви звезди, но тези на масата са най-сладките!

Необходими продукти за 8-10 порции:

За блата:
5 яйца
150 г / ¾ ч. ч. захар
3 с.л. вода
175 г смлени бадеми, лешници или орехи
50 г / ½ ч. ч. какао
1 с. л. разтворимо кафе
25 г / 1 с. л. нишесте

За плънката:
100 г конфитюр от ягоди
40 мл ром

За крема:
300 г сметана
100 г захар
150 г натурален шоколад, начупен на малки парченца
4 с.л. ром
1 ч.л. фино настъргана портокалова кора

За украса:
3 с. л. какао
захарни перли

Начин на приготвяне:

1. Блатът се приготвя, като белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и водата на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците. Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене. Блатът се пече около 40 мин. на 160°С. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.

2. Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта. Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват. Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4 по показаната схема. Отрязва се малък триъгълник в края, шаблонът се разгъва и по него се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.

3. Сметаната се слага да заври. След като поври 2-3 мин., се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се докато шоколадовите парченца се разтопят напълно. Прибавя се ромът. Сместа се прецежда, охлажда се и се поставя в хладилника за най-малко 2 часа, най-добре за цяла нощ. След това шоколадовата смес се разбива на пухкав крем.

4. Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти