Как да приучим детето да ползва гърне

Как да приучим детето да ползва гърне
Снимка: netinfo

Много родители се сблъскват с проблема, че тяхното съкровище отказва да си върши работата другаде, освен в пелените и гърнето никога не се използва по предназначение. Важно е обаче детето да се научи да ползва този атрибут. Това ще му даде известна свобода и самоувереност, че вече само контролира нуждите и желанията си или поне може да ги изрази, а не просто да се изпусне в пелените.

Важно е да се знае, че до една годинка децата нямат толкова развити нервна система и мускулатура и не могат да се контролират. Освен това пикочният им мехур се изпразва автоматично и веднага, дори и да не е пълен, което означава, че пелените може да са мокри и през 10 минути.

Първото нещо, което ви е нужно за приучаване на детето към гърне, е търпение. Не насилвайте малкото човече и не се водете по хорски приказки или чужди съвети. До голяма степен ползването на гърне зависи не от друг, а от самия мъник и неговия характер.

Все пак опитайте се да представите сядането на гърне като нещо много забавно. За начало спрете се на по-весели шарки или особена форма на този атрибут. Гърнета във форма на стол са удачни. След това се постарайте детето да прекарва повече време седнало на гърнето като за целта го разнообразявайте - четете книжки, играйте някаква игра.

Може да пробвате и да слагате малкото на гърнето веднага щом се събуди, за да започне изграждането на някакъв навик.

Кога трябва да се започне приучаването към гърне? Най-сигурният признак е, когато пелените на малчугана остават сухи за по-дълго или само посочва, че памперсът му е за смяна.

Използвайте лятото по най-добрия начин и пускайте малкия човек да тича голичък из вкъщи. Разбира се, така рискувате да чистите по-често след него, но пък детето ви ще почне полека да отвиква от чувството да носи пелена.

Не се изнервяйте излишно и не се карайте. С викане само ще стресирате детето, а ако му се карате, когато то пак се е подмокрило, това ще изгради в него чувство за вина, че изобщо е пишкало. Възможно е и да почне да се срамува от себе си и физиологичните си нужди.

Опитайте се да научите мъничето да ви сигнализира по някакъв начин, че е готово за ходене до тоалетна, това със сигурност ще улесни много живота ви.

Каквото и да правете, помнете, че детето не се напишква нарочно, за да ви дразни, и че при всички деца приучаването към ползване на гърне се случва по различно време и по индивидуален начин. Универсална рецепта няма.

Споделете вашия с опит с гърнето и децата! Как отучихте малчугана от памперса?

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти