Новолуние в Овен: имате 8 часа да промените живота си

Новолуние в Овен: имате 8 часа да промените живота си
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Природните, социалните и психологическите процеси се осъществяват и разгръщат на цикли. Астрологията е тяхно отражение и съпътствааща динамична система, която ги символизира и обяснява смислово.

Колелото се завърта и всяка година Слънцето изпълва един цикъл от дванайсет месеца и дванайсет знака. То отново се намира в огнения знак Овен.

Овен е първият знак от зодиака и затова носи в себе си енергията на обновлението, ентусиазма, импулсивността, новото начало. Той е бликащата жизнена сила, която няма търпение да се прояви, да събори дигите и да шурне, проправяйки път главоломно.

Слънцето в Овен донася пролетта и възраждащия се живот, чиито сокове потичат в клетките, тъканите, емоциите, чувствата, желанията. Либидната енергия се носи във въздуха на талази и не признава граници. Тя е първична, детска, радостна, ликуваща.

Новолунието също е точка на приключване на една фаза и иницииране на следваща. Астрологически новолунието представлява съвпад на Слънцето и Луната и всеки месец то се случва в определен знак от зодиака. Можете да си представите колко мощно и значимо е то в знака Овен като символ на новото.

Новолунието в Овен е най-важното за годината. То задава програмата за следващите 12 месеца и оцветява с преломност духа на времето, в което някои отживелици трябва да бъдат оставени да отмрат, за да се преродим с нови представи, приоритети и стремежи. Тази година новолунието в Овен се пада на 7 април 2016, в 14:23 по нашите географски ширини.

Това е денят, който най-пълноценно бихме оползотворили, ако го посветим на активно чистене. Чистенето има много измерения и е нужно да отделим време за интроспекция, за да идентифицираме за себе си от какво имаме нужда да се освободим, за да се влеем в новия поток на сътворение с леки сърца и отворени души.

Поразровете се в чувствата си, поогледайте болките, раните, трудните емоции като завист, ревност, страх... Ако можете, простете. Освобождаването от разяждащи чувства, които черпят огромно количество психическа енергия и творчески ресурс, не става толкова лесно. Излишно е да се заблуждавате, че с едно замахване на магическата пръчка утре ще се събудите бели, благи и добри отвътре. Но пък в деня на новолунието в Овен можете да сте искрени до кръв към себе си и да си дадете ясна сметка доколко сте готови да жертвате удобството на старите си убеждения, жертвената си позиция и гордостта на нараненото си его в името на по-искряща, смела и успешна версия на себе си. Имате и пълната свобода да направите план за вътрешно излекуване - нека това бъде първата копка, посятото семенце, което чрез силата на вътрешното ви възнамеряване ще покълва и расте.

Преразгледайте целите си. Овенът носи в себе си смисъла на фокус и концентрация. Всичко онова, което ви разсейва, дърпа ви назад и разпилява енергията ви в дребнодневие и самосаботаж, трябва да бъде изтръскано от житейската ви каляска. Направете си списък с нещата, което истински копнеете да постигнете през идната година. И отсейте точките, които са желания на близките ви, както и онези, които не са ваши автентични, а несъзнаван стремеж към сравнение с някого и подражание. Ако не знаете какво искате от този живот, признайте си го и оформете в себе си ясното намерение да го откриете.

Поставете на масата на честността всички връзки, вазимоотношения и приятелства. Сега е моментът да се освободите от страха от отхвърляне, изоставяне и самота и да селектирате онези, които са градивни, хранещи и подкрепящи ви.

И не на последно място - почистете си къщите! Освободете се от вещи и предмети, които не използвате!

Новолунието в Овен е в точен съвпад с Уран - бога на промяната, революциите, свободата. Затова и неговият дух ще бъде доста безкомпромисен, наситен с несигурност и стрес заради неизвестността, но и с надежда и очакване за новите житейски форми, които ще се констелират в битието ни. На ниво индивид то ще ни донесе през месеци смяна на работа, дом, социален статус. Ще загубим - хора, средства, позиции - но и ще спечелим.

Тригонът на новолунието към Сатурн подкрепя дългосрочността на процесите и тенденцията им към стабилизация, след като пластовете на хаоса и промяна се слегнат. Трансформационните потоци ще ни изведат в едно по-различно, но и по-стабилно житейско русло.

Новолунието е в срединната точка между Венера и Меркурий, затова и ще ни направи по-сензитивни към средствата, чрез които изразяваме мислите, чувствата и отношението си към другите. Много ще бъде изписано, изказано и комуникирано през годината. Този обмен на послания ще тече както в личната, така и в професионалната сфера. Важни срещи ще бележат следващите месеци.

На колективно ниво новолунието, попадайки в 9 дом за нашите географски ширини, ще разклати сериозно правораздавателната ни система и международните отношения. Цялостната несигурност ще остави и своя компрометиран финансов отпечатък. Ще се разместват пластове и голяма част от събитията няма да подлежат на контрол, но ще зависят от по-високи и по-далечни фактори.

За да можете максимално добре да се възползвате в собствения си живот от новолунието в Овен, в рамките на 8 чàса след 14:23 на 7 април трябва да направите своите възнамерявания, като най-добре да ги напишете, след като сте извършили щателната вътрешна работа, описана по-горе. Наблегнете на новото, което се стремите да постигнете - начинания, състояния, обкръжение. Особен акцент би трябвало да се постави върху темите, управлявани от дома, в който попада новолунието в Овен в рождената ви карта. Това всеки сам за себе си трябва да установи.

Съвсем накратко:

1 дом - себепредстава, имидж, самочувствие
2 дом - притежания, финанси, себеоценка
3 дом - общуване, учене, братя и сестри
4 дом - семейство, дом, местоживеене
5 дом - деца, творчество, романтика
6 дом - работа, ежедневие, здраве
7 дом - брак, партньорства (интимни и бизнес)
8 дом - дългове, кредити, трансформация
9 дом - чужбина, пътувания, познание
10 дом - кариера, социален статус, постижения
11 дом - приятели, съмишленици, визия за бъдещето
12 дом - уединение, духовен живот, саможертва

Не забравяйте освен това, че на 17 април Марс обръща своя ход и тръгва ретроградно - каквото чака да бъде започнато, нека се случи до тази дата.

А Марс е управителят на знака Овен, тоест неговото ретроградие ще окаже съществено въздействие върху покълването на семената, които ще посеете. Те трябва да бъдат засети в плодородна и здрава почва, защото по време на марсовото ретроградие им се отрежда необходим инкубационен период, отглеждане в топлата прегръдка на задържан импулс, който е нужно да узрее, за да започнат да дават плод след това. От някои от нас този период на марсовото ретроградие ще се преживее като затормозяване, буксуване, неуспех.

Но ще бъде нужно да се учим на търпение и да обърнем временно внимание на всичко онова, което е било отложено като дейност, активност и отговорности. За марсовото ретроградие ще говорим по-късно този месец. 

Още по темата:

Най-несъвместимите зодии

Венера, зодиите и любовта

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти