Хранителният режим на йогите

Хранителният режим на йогите
Снимка: Личен архив

Често получавам писма със запитване за йогийската храна, диета и полезните навици. Затова днес съм ви подготвила кратък материал по темата. Надявам се да съм ви полезна.

Според йогите храните се разделят на сатвични (чисти, полезни храни), раджастични (по-пикантни, превъзбуждащи, кисели и солени) и тамастични (стари, застояли).

Най-общо сатвичните са полезните, чисти храни. Към тях спадат зърнените култури (пшеница и др.), бобовите, семената, ядките, плодовете и зеленчуците, билки и чайове, мед, сурова, нерафинирана (кафява) захар, мляко, извара, растителни масла и др.

Раджастичните са лук, чесън, силен чай, кафе, газирани напитки, алкохол, люти и пикантни подправки, кафе и др. кисели и солени продукти.

Месото, рибата, яйцата, алкохолът, полуготовите, пържените, съдържащите консерванти, стари продукти спадат към третата група.

Йогийската диета включва сатвични и отчасти раджастични храни, като например лук и чесън, особено в зимните месеци.

Дали ще станете вегетарианци или ще останете привърженици на тезата, че организмът ни има нужда от всичко по малко – изборът е ваш. Но със сигурност, ако се спрете поне за малко на вегетарианска диета, това ще се отрази на гъвкавостта ви при изпълнението на асаните.

Това, което искам да споделя днес с вас, са по-скоро някои правила за храненето, които независимо от това дали правите йога или не, определено има смисъл да спазвате. Подредила съм ги по мое усмотрение:

• Започнете деня с 1-2 чаши топла вода и чаша вода преди хранене.
• Яжте само, когато сте гладни.
• Не обработвайте дълго храната си, когато готвите и я яжте скоро след това. Не я оставяйте да престои или за другия ден. Всичко това разваля качеството ѝ.
• Не прекалявайте със солта.
• Не консумирайте прекалено гореща или студена храна.
• Яжте бавно и дъвчете добре храната. Това стимулира отделянето на стомашни сокове и улеснява работата на стомаха.
• Не пийте вода по време на хранене. Това разрежда стомашните сокове и затруднява обработката.
• Не смесвайте в едно ядене плодове и зеленчуци, зърнени храни и мляко.
• Плодовете яжте най-малко половин час преди другата храна.
• Не преяждайте. Ако пък това ви се случи, постойте 10-на минути седнали на петите си със събрани колена и стъпала.
• Не яжте обилно късно вечер.
• Един ден от седмицата останете само на плодове или прясно изцедени сокове, мляко и вода. Гладуването дава почивка на органите и пречиства организма.
• Правете йога упражнения най-малко 2 часа след хранене.

И не на последно място, бъдете спокойни, когато се храните, уважавайте храната и бъдете благодарни за нея.

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога за начинаещи и средно напреднали! Занятията се провеждат всеки понеделник от 19:30 до 21:00 ч. и всяка сряда от 19:00 до 20:30 часа - на свещи. В неделя пък практиката ни е от 18:00 до 19:30 ч.

Йогата за деца е в неделя от 11 до 12 ч. (за деца на 3-5 год. възраст) и от 12-13 ч. (за деца на 5-14 години).

Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио "ОДЕТ", на улица "Латинка" 5. На 2-5 минути пеша от х-л "Плиска" и кино "Изток", и 10 минути пеша от метростанция "Жолио Кюри". Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова, ви обещавам, че ще стане!

Занятието за възрастни включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите. Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 5 лв. с карта за 12 поредни посещения (60 лв.) или 7,50 лв. за 2 посещения седмично.

Детската йога продължава един час за група и включва програми с упражнения, поднесени с приказка, животни, карти и много забавления за дечицата ви. Накрая завършва с дишане и релаксация.

Очаквайте през месец ноември третия диск от поредицата ми за йога: "Моята програма – йога за родители и деца."

За повече информация за дисковете и курсовете ми посетете "Фейсбук" страницата yogatime или личния ми сайт.

Ще се радвам да правим йога заедно! Очаквам ви!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти