Здравословните качества на горската ягода

Здравословните качества на горската ягода
Снимка: Thinkstock

Горската ягода е уникален плод, който е изключително витаминозен, с доказано здравословен заряд. Пресните му плодчета, както и чаят от листенцата му са вълшебен лек срещу всякакви чернодробни, храносмилателни и сърдечносъдови заболявания.

Плодчетата на ягодата са първите, които се появяват през пролетта. Берат се през месец юни. Могат да бъдат открити по поляни, из храсталаци и гори в цялата страна. На места растат дори над 1000 м надморска височина. Освен с вкусови, растението радва и с ползи за здравето.

В една купичка с ягодки се откриват над 20% от необходимата дневна доза фолиева киселина (водноразтворим витамин B12). Това съединение доказано намалява някои дефекти при новородените, пише "Gotvach.bg".

Във вкусните плодчета не се съдържат мазнини, натрий и холестерол. Десет ягоди със средна големина съдържат едва 60 калории, но в същото време доставят на организма дневната доза витамин С.

Изследвания относно свойствата на ягодите показват, че консумацията им може да се използва като превенция на някои видове рак, именно поради завишеното си съдържание на витамин С. Освен това тези вкусни плодчета намаляват риска от заболявания на чревната система.

Освен за директна консумация, плодчетата на горската ягода се прилагат и за лечебни цели. Това става по няколко начина: под формата на чай, пресен сок и лечебни маски.

Освен плодчетата, лечебни свойства притежават и листата на горската ягода. Те са изключително богати на танини (естествени растителни молекули) и на витамин С.

С лечебна цел листата се берат в периода май-август все още зелени. Когато се изсушат, те добиват бледозелен цвят, без мирис и с леко горчив вкус.

От листата на горската ягода се приготвя запарка, помагаща при диария и стомашни неразположения. Това става, като 2 с.л. изсушени листа се залеят с 500 мл вряла вода и се оставят да престоят така около 15 минути.

От отварата се пият по 2-3 чаши на ден преди ядене за профилактика и лечение. С листата се лекува още хипертония, подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти