Заблуди и митове относно хранителните навици

Заблуди и митове относно хранителните навици
Снимка: netinfo

От храненето вечер се пълнее
Вярно. Не напразно хората казват да не си лягаме с пълен стомах. Храната ни тежи и ни пречи да спим. Не е вярно обаче, че от това непременно се пълнее!

Първо: Храносмилателната система си действа и нощем, дори може би по-добре от денем. И второ: Няма никакво значение кога трупаме калории.

Вземете например жителите от средиземноморския басейн. При тях вечерята започва не преди 22:00 ч., продължава до среднощ а закуската е съвсем скромна. В резултат на това испанци, французи, италианци и гърци не са сред най-дебелите нации, нали?!

Нашият съвет: Важно е колко си похапвате през целия ден.

Хранете се пет пъти на ден 
Полуистина. Тази приказка се отнася по-скоро за хора, чийто кръвна захар редовно пада рязко. По-честото хранене поддържа равновесието на захарта в кръвта и захранва мозъка с енергия под формата на захар.

По този начин мозъкът не се уморява толкова бързо, а човек не изпада в състоянието на вълчи глад. Стигнали ли сме обаче до наднормено тегло, е по-добре да се храним само три пъти на ден.

При хора с проблеми с теглото често се забелязва и нарушено усещане за ситост, така че те клонят към преяждане, дори и при малки закуски.

Нашият съвет: Вслушайте се в стомаха си и решете сами колко пъти на ден да хапвате.

Ако ям наполовина, ще отслабна
Внимание: Който и без това яде само шоколадово мюсли, шницели с пържени картофки, пастички и торти, сандвичи, чипс и бира и по принцип няма намерение да промени нещо, рискува, консумирайки само половината от количествата, сериозно да увреди здравето си.

Намалявайки порциите, човек дава на организма си още по-малко полезности – витамини, минерали и важни растителни хранителни вещества.

Ако ще правите диета за отслабване и ще намалявате калориите, е важно да похапвате здравословни храни с висока концентрация на полезни неща.

Например зарзавати. Те имат малко калории, но пък са богати на витамини и минерали.

Нашият съвет: Следете концентрацията на полезни вещества.

Тогава можете да ядете и големи количества и въпреки това ще отслабнете, без да се налага да гладувате. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти