Пълно пролетно почистване с майчин лист

Mайчин лист
Снимка: Thinkstock

Често обичаме да ви казваме, че природата ни е дала всичко, от което имаме нужда. Нека днес ви припомним още една прекрасна и добре забравена билка – сена или по-известна като майчин лист.

Това растение е особено полезно за жените, поради силното си действие като очистително. Така че, когато се сетите, че не сте ходили до тоалетна или както сега е актуално да се казва – имате проблеми с транзита, направете си отвара от майчин лист.

Сена представлява малък жълт храст, който цъфти от юли до октомври. Съдържа приблизително 3% антрахинонови глюкозиди, наречени сенозиди и техните активни съставки – хризофанол, смолисти антрахинони, флавони. В състава на сената са открити соли на винената киселина, захарният алкохол пинит, горчиви вещества, смолисти и около 10% слузни вещества. Плодовете съдържат по-малко антрахинонови глюкозиди, отколкото листата.

За отвара се използват листатата и плодовете на билката, които можете да си закупите от всяка аптека. Съхранява се на сухо и прохладно място, без достъп на директна слънчева светлина.

Важно е да се знаят няколко неща за отварата от сена.

Първо – не варете листата, защото ще си предизвикате колики. Най-добре е да ги накиснете в гореща вода, да оставите за през нощта, след което да прецедите и пиете.

Другият важен момент е, че ефектът не е мигновен, а след няколко часа. Ако ви заболи прекалено силно корема в ниската си част, най-вероятно сте прекалили с дозата и трябва да си направите по-слаба отвара.

Не трябва да пиете повече от 10 дни без прекъсване, както и по време на бременност или ако страдате от хронични стомашно-чревни заболявания или дехидратация. 

Поради очистителните си свойства, отварата от сена е препоръчителна по време на диети за загуба на килограми.

Още за билките:

Билки за здраве
Билки за коса
Трите най-полезни за здравето подправки
Ментата е универсален боец

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти