Подкрепа от природата против настинки

Подкрепа от природата против настинки
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Коледа мина, но и Великден е все още далеч и пролетта не бърза да идва с мекото си време и топли ветрове.

През зимните месеци настинките и грипозните заболявания са често срещани и тормозят не малко хора. Едва ли има някой, който да не се е разболявал и да не е страдал от болезнено гърло, кашлица, възпалени синуси, главоболие, температура и т.н.

Какво можем да направим, за да си помогнем сами? На първо време можем да се възползваме от даровете на природата. Има редица храни, които действат благоприятно срещу простудни заболявания или помагат за предотвратяването на такива.

Да започнем с меда. Този уникален пчелен продукт с уникални свойства е познат на човечеството от хилядолетия насам. Той помага при болки в гърлото, стимулира имунната система, освен това можете да го нанасяте върху кожни раздразнения, ранички и т.н. Да не говорим колко е вкусен и спокойно можете да заместите захарта и други подсладители с него – хем полезно, хем хубаво.

Чесънът се титулува като истински природен антибиотик. Той е страхотен антиоксидант и оказва неоценима помощ за повишаване защитните сили на организма, поради богатото съдържание на алицин в него (именно на това вещество се дължи специфичната миризма на чесъна).

Лимонът и като цяло цитрусовите плодове за другите помощници срещу грипозни състояния. Основната причина е, че са богати на витамин С, а специално лимоните и на калий, който стимулира мозъка, регулира кръвното и подпомага по-доброто функциониране на нервната система.

Знаете, че когато човек е болен, винаги му препоръчват много течности и цитрусови плодове, точно за да се зареди организма с така необходимите му витамини и минерали.

Джинджифилът е една изключително полезна подправка, която е силно ароматна, със специфичен вкус и невероятно полезна. Ненапразно се нарежда сред суперхраните. Това се дължи основно на факта, че е мощен антиоксидант, повишава имунитета, освен това се намира лесно и има най-различни начини на приложения (прочетете тук).

Казано е, че ябълка на ден държи доктора надалеч и това не е случайно. Ябълките са уникален плод, богат на фибри, пектин, витамин С, калий, магнезий, желязо, йод и витамин Е. Колкото повече пресни плодове и зеленчуци хапвате, толкова по-добре за здравето и талията ви, а ябълките са лесно достъпни, вкусни и полезни, особено през зимата, когато по-трудно си набавяме нужните ни витамини.

Няма как да не споменем подправките и по-точно – куркумата. Тя успешно помага за прочистване на организма, а в химичния ѝ състав влизат фосфор, желязо, йод и калций. От витамините присъстват С, В, К, В2 и В3. Тя има и антибиотични свойства, които, за разлика от синтетичните, не вредят на организма. Фитоподхранващите ѝ вещества имат функция на антиоксиданти и подмладяват организма.

Могат да се изброят още редица природни продукти, които помагат за превенция на настинки. Важно е да се знае, че когато човек се чувства истински болен, трябва да предприеме веднага мерки.

Превенцията е най-надеждният начин да се избегне по-тежко разболяване с висока температура, усложнения и т.н.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти