Храната за модерното семейство

Храната за модерното семейство
Снимка: Thinkstock

Има много начини за борба срещу стреса, но един от най-добрите е да се консумират подходящите храни. Повечето от нас живеят в един претоварен, динамичен и луд свят, където стресът е почти неизбежен. Докато малко стрес може да активира сетивата, то постоянното чувство на живот под стрес може да причини огромни щети на здравето.

Модерното семейство знае как да се справи със стреса с помощта на храната. Консумирането на анти-стрес продукти може да  помогне за намаляване нивото на стреса и да подобри настроението на всички без никакви лекарства.

Кафявият ориз е отличен източник на витамини от групата В, които са от съществено значение за правилното функциониране на всички тъкани, клетки и органи. Яденето на кафяв ориз може да помогне в борбата със стреса и да предотврати различни видове разстройства на настроението. Модерните родители знаят това и поне веднъж седмично приготвят вечеря или обяд, включвайки кафявия ориз в менюто.

Спанакът е пълен с витамини A, C и B-витамини и е богат на калий, калций, фосфор и магнезий, които спомагат за намаляване на хормоните на стреса в тялото, стабилизират настроението и ни помагат да се чувстваме по-добре. Една чаша спанак е достатъчна, за да помогне в борбата със стреса. Може да се добавя в салати, омлети и сандвичи.

Сьомгата е супер-питателна храна, която може да сътвори чудеса. Тя е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които повишават нивата на серотонин и мозъка и помагат за регулиране на хормоните на стреса като адреналин и кортизол. Освен това, омега-3 мастните киселини помагат за подобряване на мозъчните функции. В менюто на модерното семейство сьомгата е чест гост – поне 1-2 пъти седмично. Ако не ви харесва сьомга, може да я заместите със сардини, риба тон и скумрия.

Зеленият чай е напитка, заредена с мощни антиоксиданти (като полифеноли, катехини и флавоноиди) и се гордее с множество доказани ползи за здравето. Пиенето на зелен чай има успокояващ ефект върху ума и тялото, като по този начин помага за намаляване на стреса.

Една от най-добрите храни, подходяща и за вегетарианци, е авокадо. Авокадото е чудесен източник на протеини, важни минерали, витамини Е и С. Съдържа и калий, фибри и здравословни мазнини. Авокадото помага на нервните и мозъчните клетки да се поддържат здрави и способства за намаляване нивата на стрес. Освен това, авокадо може да помогне за по-ниски нива на холестерола в кръвта и да намали риска от сърдечни заболявания. Екзотичният плод може да се консумира самостоятелно в прясно състояние или като добавка на салати и шейкове.

На трапезата на модерното семейство често присъстват и бороринки, богати на витамини Е и С, манган и магнезий, които са полезни за понижаване нивата на стрес. Портокалите пък са пълни с витамини C, А и В, като помагат в борбата със свободните радикали, свързани със стрес и сърдечни заболявания. Чаша прясно изцеден сок от портокали е отличен начин да се започне денят с добро настроение.

Черният натурален шоколад, бадемите и млякото завършват картината на полезните храни, които се консумират редовно в модерното семейство, тъй като какаовият продукт е богат на магнезий, а продълговатите ядки съдържат витамини E, B2, както и цинк, магнезий, полезни масла и фибри. Млякото от своя страна е богато на калций, витамини A и D, белтъчини и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Чаша топло обезмаслено мляко е класически начин за  успокояване.

Стресът засяга всички аспекти на живота, дори и в модерното семейство. Ето защо е важно да се знаят и използват храните, които не позволяват на нервното напрежение да вземе връх. Подобряване на настроението повишава нивата на енергия и намалява на нивото на стреса.

Прочетете още: Уикендът на модерното семейство и Как да създадем щастливо модерно семейство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти