Ето защо не отслабвате

Ето защо не отслабвате
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Понякога, колкото и да спортуваме, колкото и да гладуваме, сме застопорили кантара на едни килограми и не можем да мръднем нито грам по-надолу.

Това може да се дължи на различни причини, нека ви посочим няколко от тях.

Не пиете достатъчно вода – тя е необходима не само за да е добре хидратиран организма, но и може да помогне за намаляване на апетита. Пийте повече вода преди хранене и ще усетите разликата.

Под „спортуване“ разбирате разходка за половин час – не, това не е достатъчно. Спортът ви е нужен, за да изгаряте повече калории, отколкото приемате. Вече сме ви писали как да отслабнете през зимата и какво можете да правите като упражнения у дома, от вас зависи как ще изберете да се движите. Единствено чрез правилна диета и повече спорт ще изваете хубаво тяло, чрез гладуване ще се сдобиете единствено с увиснала кожа и изтормозен вид.

Правите единствено кардио – тичането и карането на колело са страхотно физически активности, но в един момент тялото свиква с тях и натоварването, което му носят и вече не топите калории, а поддържате форма. Нужно е да се натоварвате допълнително, включително и със силови упражнения, за да работят активно мускулите.

Прекалявате с „диетичните“ храниавокадото, овесените ядки, черният шоколад, бананите, суровите ядки като цяло, сьомгата и рибата тон са полезни, да, но ако преяждате с тях няма да свалите излишните килограми. Тези храни в умерени количества ще ви заситят и ще ви помогнат да си набавяте нужните витамини, минерали, фибри и полезни мазнини, но всяко нещо, с което се прекалява, вреди. Така че умерени порции и без преяждане.

Изключвате цели хранителни групи от менюто си – така не помагате на диетата си. Тук отново важи правилото – от всичко по малко и умерено.

Имате едно ядене на ден – вечерята – правите ли го: цял ден гладни на кафе, вода и най-много една вафла, а вечер като се приберете у дома решавате, че заслужавате да хапнете както трябва? Това е грешно и ако го правите, прекратете веднага. Хапвайте често, но по малко (това означава половин или ¼ порция, а не цяла ;wink)

Ядете бързо, на големи хапки – изключително грешно. Храненето трябва протича с мисъл и наслада, както и да бъде на малки, добре сдъвкани хапки. Когато ядете нещо на крак, не давате време на мозъка си да разбере, че е ял и изпитвате още глад, което ви кара да посегнете към десерти и други изкушения. Бавно, спокойно, с наслада, за да бъде качествено и удовлетворяващо (това важи не само за храненето, а и за други аспекти от живота :))

Вманиачавате се – ако се теглите на кантара сутрин и вечер, всеки ден е все едно да стоите над пълната с вода тенджера на котлона и да чакате да заври – ще ви се стори, че нищо не се случва и никога няма да стане. Успокойте се, не се измъчвайте сами и се качвайте на кантара веднъж седмично. Изберете си едно число от месеца и сутрин на гладно и жадно се проверявайте колко килограма сте.

Гладувате – гладът не е диета, а измъчване и съсипване на организма. Ако гладувате, тялото изпада в състояние на паника и за да се съхрани, започва първо да топи мускули, а не мазнини. Когато получи храна, веднага я превръща в мазнини, тъй като е в режим на оцеляване и „трупа“ мазнини за черни/гладни дни.

Имате нереалистични очаквания – след една седмица спорт и правилно хранене няма да станете Клаудия Шифър. Може и никога да не станете Клаудия Шифър, но не е и нужно! Важното е да се чувствате добре в тялото си. Поставете си реалистични цели и си дайте време да ги постигнете. Не се отказвайте, но и не отлагайте нещата.

Консултирайте се с диетолог кой хранителен режим е най-подходящ за вас, намерете си спорт, който ви харесва и му се отдавайте три пъти седмично, спазвайте това в продължение на два-три месеца и няма да съжалявате. Пробвайте и се убедете сами wink

Разгледайте по-добре причините, пречещи на отслабването, в галерията ни ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти