Да се справим със сенната хрема

Да се справим със сенната хрема
Снимка: Thinkstock

Голяма група от населението страда от запушен нос, зачервени очи, дразнения в гърлото, кихане и рядка секреция от носа през пролетно-летния сезон. Сенната хрема поставя тези хора в ситуация на трудно дишане и дискомфорт.

Има начин да се тушират неразположенията със сравнително елементарни методи, стига засегнатите да са търпеливи и постоянни.

Тъй като сенната хрема се дължи на непоносимост към вдишването на прашеца на цъфтящите растения (дървета, цветя, треви и билки), облекчението трябва да се търси в посока на успокояване на дихателните пътища и носната лигавица.

Ефикасна терапия е вдишването на водни пари и инхалации, които прочистват синусите и донякъде неутрализират полените. Нужна е голяма купа, в която изсипвате няколко чаши гореща вода или билкова отвара.

Много подходяща е запарката от мента, тъй като тази билка с характерния си аромат има свойството да отпушва носа. Богатото съдържание на етерични масла в това лечебно растение спомага за изразяване на противовъзпалителните му и антибактериални качества. В сезона на активен цъфтеж вдишването на изпаренията трябва да се прави всеки ден по няколко пъти за поне 5-10 минути.

Алерголозите препоръчват прозорците на спалнята да са плътно затворени, за да не попадат цъфтящи частици в леглото. Това е особено важно през нощта, тъй като по време на сън симптомите се обострят. Преди лягане е добре да се вземе душ, за да се отстранят полепналите по тялото полени.

Засегнатите от досадното неразположение трябва да почистват и освежават често помещенията, в които живеят и работят. Сухото и горещо време, придружено с обилно цъфтящи растения и дървета е враг номер едно за страдащите от сенна хрема. Ако имате възможност, използвайте свободното си време за почивка около воден басейн, например край морския бряг, край река или езеро.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти