Как да се храним здравословно през лятото

Как да се храним здравословно през лятото
Снимка: Thinkstock

Още древните гърци са открили ползите от т. нар. сезонно хранене.

След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

А какво значи да се храним здравословно през лятото?

Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет, София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно.

Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото:

• Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода , но и минерали.

• За необходимия прием на протеини изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.

• Добре е да се замени приемът на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапичното масло, меките трапезни маргарини и суровите  ядки и семена.

• Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са "добрите" типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

• Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.

• Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

• Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.

• Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени.

Естествен източник на витамини, алкализиращи организма ни минерали и антиоксиданти.

• Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

• Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните, докато работите или сте в движение.

Автор: д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в Медицински университет - София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти