Живейте активно, живейте дълго

Живейте активно, живейте дълго
Снимка: Thinkstock

Интензивните физически упражнения са ключът към дълголетието.

Те намаляват риска от преждевременна смърт, установиха австралийски специалисти, цитирани от агенция Франс прес.

Учени от университета "Джеймс Кук" проследили 204 542 души на възраст над 45 години в продължение на 6 години. Те били разпределени в три групи. Първата водела заседнал начин на живот, втората правела физически упражнения с малки натоварвания, а третата – с интензивни, като джогинг, тенис и аеробика.

Авторите на изследването констатирали, че участниците в третата група се оказали с 13 процента по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които водели заседнал живот и с 9 процента по-нисък риск от преждевременна смърт от хората, извършващи умерени физически натоварвания.

Благотворното влияние на интензивното спортуване било установено както при мъжете, така и при жените, независимо от възрастта им и колко дълго са се отдавали на подобни занимания.

Според австралийските специалисти подобни натоварвания са ключът към дълголетието, независимо дали хората са страдали от сърдечносъдово заболяване, затлъстяване или диабет.

"Лекарите трябва да съветват своите пациенти да правят интензивни упражнения", убедени са австралийските учени.

Световната здравна организация (СЗО), както и здравните власти в САЩ, Европа и Австралия, препоръчват на пълнолетните хора да извършват най-малко 150 минути седмично умерени физически упражнения и 75 минути седмично – интензивни, припомня агенцията.

Свързани статии:

Влюбени в тичането
Сутрешен джогинг
Как да подобрим тренировката си

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти