Как да имаме по-добра фигура

Как да имаме по-добра фигура
Снимка: Thinkstock

Хората в големите градове ежедневно се сблъскват с най-разнообразни проблеми с трафика. Задръстване, мръсен въздух, инциденти, стрес, бавно придвижване и т.н.

От няколко години насам все по-активно се насърчава ходенето до работа без автомобил. От една страна това облекчава сериозно трафика по улиците, от друга намалява вредните емисии, а от трета помага за поддържането на по-добра фигура.

Колкото повече ходим пеша и караме колело в ежедневието си, толкова повече си помагаме да поддържаме здравословен тонус.

Сега поредното проучване доказва, че пътуването до работа с велосипед или дори с градски транспорт спомага за поддържане на здравословно тегло.

Ефектът върху тялото е по-голям в сравнение с ефекта след диета или програмите с физически упражнения.

Учените открили, че мъжете, които използват градския транспорт или отиват на работа пеша или с колело, имат индекс на телесната маса със средно един пункт по-ниско от тези, които използват автомобил.

Този един пункт се равнява на около килограм и половина. При жените ефектът е малко по-слаб.

Според учените от Колеж по хигиена и тропическа медицина и Юнивърсити колидж в Лондон резултатите показват, че ползите за здравето, когато се използва градският транспорт, са същите като ходенето пеш и карането на колело.

Изследването разглежда измерванията на индекса на телесната маса (ИТМ) и данните са телесните мазнини на 7534 мъже и жени. ИТМ представлява теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат.

Средният ИТМ за мъжете е 28 пункта, а за жените – 27, което се смята за наднормено тегло.

Мъжете, които пътуват с обществения транспорт, с колело или вървят пеша, имат ИТМ с 1 пункт по-нисък от тези, които пътуват с частен автомобил.

Разликата се равнява на около 3 кг за средностатистическия мъж. Жените, които пътуват с обществения транспорт, с колело или вървят пеша, отбелязват 0,7 пункта спад на ИТМ в сравнение с дамите, които пътуват с автомобил.

Разликата при тях се равнява на 2,5 кг за средностатистическата жена. А колко добре могат да изглеждат дамите на колело, вижте ТУК smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти