Здравословните ползи от репичките

Историята на репичката започва от Средна Азия. Отглежда се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр. Хр. в Египет, Китай, Япония, Рим и Гърция
Снимка: Thinkstock

Освен с уникалния си вкус през пролетния сезон, репичките ни радват и с изключително многото си ползи. В себе си те съдържат витамини от група В, както и известни количества витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.

Приемът на репички носи на организма жизненоважни вещества като калий, цинк, фосфор и фолиева киселина. Наличието на вода в състава им пък спомага за хидратирането на кожата. Консумацията на репички влияе благоприятно на стомаха и черния дроб.

Популярно свойство на репичките е пречистването на кръвта и зареждането ѝ със свеж кислород. Тези зеленчуци се препоръчват още при жълтеница, проблеми с пикочните пътища или при запек, пише "Gotvach.bg".

В 100 г репички се съдържат 16 калории и 15 мг витамин С, което ги прави подходящ продукт за диети и поддържане на здравословно тегло. Те са добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.

Освен това в тях се открива и етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява дейността на храносмилателната система.

Малко известен факт е, че освен сурови, репичките могат да се добавят и като съставка към различни ястия. Може да се варят, мариноват, приготвят на пара или да се задушават. Когато са сготвени, репичките губят своя пикантен вкус и стават по-меки.

В повечето случаи сме свикнали да консумираме месестата част с кръгла или крушовидна форма. Въпреки това всички части на репичките са годни за консумация.

Приемът на репички доказано бори стреса и има антиоксидантни свойства. Това ги прави прекрасно средство за превенция на някои ракови заболявания и възпаленията. Те помагат за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво.

Когато купувате репички, избирайте твърди, свежи и без много белези по повърхността им. Съхраняват се в хладилника, в отделението за зеленчуци. Годни са около две седмици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти