Защо е важно да ограничим захарта

Защо е важно да ограничим захарта
Снимка: Thinkstock

Захарта е една от най-пристрастяващи съставки на храната ни. Много хора стават зависими, без да го осъзнават и неглижират този проблем. Захарта е ключов фактор за почти всички здравословни проблеми. Ето кои са  най-важните причини да се откажем от бялата отрова за наше добро.

Захарта може да направи кожата ни да изглежда по-стара. Това се случва, защото захарта може да наруши функционирането на някои хормони, както и да насърчи свободните радикали, които са отговорни за стареенето и болестите.

Друг важен фактор, който може да ни откаже от изкуствената сладост, е рискът от пристрастяване. Доказано е, че захарта оказва осем пъти по-силна  зависимост от кокаина, което означава, че колкото повече подсладени продукти консумираме, толкова повече искаме. Звучи малко ужасяващо, нали?

Бялата отрова е основен враг на зъбите. Тя не само руши зъбния емайл и е една от основните причини за появата на кариеси, но и спомага за увеличаването на теглото. Сладките кристалчета съдържат празни калории – с ниска хранителна стойност и високо числово изражение.

Захарта може да предизвика промени в настроението. Когато се консумират  захарни изделия, кръвната захар първоначално увеличава стойностите си драстично, а после бързо спада. Това се отразява на метаболизма, на настроението и на здравето . Ако имате чести промени в настроението през деня, опитайте се да елиминирате захарта и вижте какви ще бъдат последствията.

Колкото повече захар консумирате, толкова по-гладни се чувствате. Забелязали ли сте, че се чувствате гладни малко след като сте закусили с нещо сладко? Това е така, защото захарните продукти съдържат предимно празни калории и не ви зареждат с нужната енергия.

Консумирането на много захар потиска имунната система и прави тялото по-податливо към някои болести, включително простуда и грип. Многобройни проучвания показват, че тялото с по-ниско рН е най-добрата среда за развиване на коварни болести. Така че, ако се опитвате да подсилите имунната си система, за да  предотвратите някои болести, първо трябва да започнете с ограничаване на захарта.

Както вече споменахме, захарта е просто празни калории. Тя не съдържа никакви витамини и минерали. Повечето храни с високо съдържание на захар – като сладкиши, бонбони и газирани напитки съдържат много малко хранителни вещества. Ако ги консумирате редовно, организмът ви ще изпитва дефицит на някои важни хранителни вещества.

Повечето от нас знаят, че яденето на твърде много бонбони може да доведе до увеличаване на теглото и множество здравословни проблеми. Ограничаването на  продукти с рафинирана захар може само да подобри здравния и емоционалния ви статус. Пробвайте, резултатите ще ви изумят! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти