Тиквеното семе освен вкусно, е и полезно

Тиквеното семе освен вкусно, е и полезно
Снимка: Thinkstock

В преходния сезон между зимата и пролетта много хора се оплакват от проблеми с паметта и внезапно главоболие. Според медиците, най-вероятно това се дължи на изчерпването на запасите от витамини в човешкия организъм и недостиг на магнезий.

Тогава на помощ идват тиквените семки, които са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и всички важни незаменими аминокиселини, като триптофан и глутамат.

Дефицитът на магнезий, отговорен за някои видове главоболие и нарушения на мозъчната и нервната дейност, може да бъде компенсиран с половин чаша дневно сурови тиквени семки. Магнезият действа съдоразширяващо и регулира дейността на кръвоносните съдове.

Ядките от сърцевината на тиквата са отличен източник на витамини от групата на В-комплекс – тиамин, рибофлавин, ниацин, холин, биотин, пиридоксин, пантотенова и фолиева киселини. Тези витамини имат важна роля за синтеза на белтъците, разграждането на еритроцитите и участват в метаболизма на въглехидратите и мастните киселини.

Ниацинът помага за намаляване на нивата на LDL - холестерола в кръвта и заедно с глутамата подобряват активността на мозъка, което от своя страна облекчава състоянията на тревожност и невроза.

Така че, съдържанието на магнезий и В-комплекс витамини в тиквените семки ги прави незаменим помощник в грижата за равновесието на нервната система. Те допринасят и за намаляване на чувството на отпадналост и умора, благоприятстват производството на енергия и подпомагат деленето на клетките.

Тиквените семки са калорични – съдържат 559 калории на 100 грама. Високото съдържание на калории се дължи на протеините и мазнините в тях. Суровите маслинено зелени ядки са особено богати на мононенаситени мастни киселини - като олеинова киселина, която спомага за намаляване на лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол в кръвта.

Научните изследвания показват, че средиземноморската диета, която е либерална спрямо мононенаситени мастни киселини, може да  помогне за предотвратяване на коронарната болест на сърцето. Освен това, семената съдържат много добри нива на важни минерали като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен.

В края на зимата, когато мнозина от нас стават раздразнителни и с влошена памет, прибягвме до различни лекарствени средства, но те невинаги помагат. По-добре е да се възползваме от натуралните средства, с които природата изобилства. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти