Суперхраните на 2015-а година

Суперхраните на 2015-а година
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

В храненето има тенденции, също като в модата.

Така, както големите модни марки налагат актуалните трендове при дрехите и аксесоарите, така диетолозите и специалистите по здравословно хранене популяризират определени "суперхрани".

За незапознатите - суперхраните имат уникални хранителни и здравословни качества, които освен да подобряват тонуса и общото състояние на организма, могат и да помагат при различни заболявания.

Новината не е, че суперхраните се сменят, защото те завинаги запазват полезните си свойства, а че непрекъснато се обновяват, като някои изместват други по популярност.

Ако искате да сте в крак с модата, дори в храненето, разгледайте списъка със суперхраните на 2015-а и научете повече за тях:

Каниуа вместо киноа

“Царицата на суперхраните“ - киноа е все така вездесъща по здравословни качества, но не и по актуалност. Каниуа (kaniwa) също е зърнена култура, която расте в Перу и Боливия. Също като киноата е богата на протеини и незаменими аминокиселини, отличен източник на желязо и без съдържание на глутен. Цветът ѝ е тъмно кафяв и зрънцата ѝ са на половината големина на тези на киноата. Разликата е, че не съдържа сапонини, които придават леко горчив вкус на киноата, ако не е сварена добре.

Дървото-чудо моринга

Дървото моринга расте в Хималаите и Африка. Африканците наричат плодовете му, растящи във вътрешността на шушулки, ”палки на барабан“ заради специфичната им форма. Високопротеинова суперхрана с 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и двойно повече фибри от овесените ядки. Листата се използват за приготвяне на чай, а стритите на прах плодове като подправка. Моринга укрепва имунната система, подобрява метаболизма, понижава кръвното налягане и според Аюрведа се бори успешно с над 3000 болести. 

Виктория Бекъм обожава теф

С толкова известна почитателка на африканското житно растение, едва ли ще се изненадате, че попада в класацията за топ суперхрани на новата година. Теф е широко отглеждана култура в Етиопия, ЮАР, Еритрея, Индия и Австралия, без съдържание на глутен. В България може да го намерите под формата на брашно, от което да си приготвите ”инджера“ - известни етиопски палачинки с теф. Богат източник на 8 незаменими аминокиселини, витамини и минерали.

Супер чаят матча

Матча е силно концентрирана прахообразна форма на бял и зелен чай, която дзен будистите използват от векове за концентрация по време на медитация. На запад най-често се добавя към кафе, чай, млечни напитки, сокове и сладолед. Мощен антиоксидант, с високо съдържание на протеини и фибри, чаят матча е идеален за вегетарианци и вегани. Безглутенова суперхрана.

Шичими тогараши – великолепната седморка

Японската подправка шичими тогараши (Shichimi Togarashi) се състои от седем съставки: чили, сусам, маково семе, конопено семе, пипер sansho (подобен на съчуански пипер), водорасли нори и кора от мандарина. Екзотичен и доста по-полезен заместител на солта. Подходяща е за подправяне на супи и ястия, стига да обичате пикантни ястия.

Ферментирали храни – здравословен тренд

Ферментиралите зеленчуци са хит, благодарение на естественото съдържание на бактерии, витамини и ензими, превърнати в пробиотици. Най-лесно и удобно, предвид сезона, е да започнете с кисело зеле и кисели краставички. Почитателите на екзотичните храни може да заложат на темпе (ферментирали соеви зърна), мисо (супа от ферментирали соеви зърна, ориз, ечемик и лук), комбуча (ферментирал чай) и кефир (ферментирала млечна напитка). А по-смелите може да подложат на ферментация любимите си продукти като кафе, бира и шоколад.

Локалното е модерно

Ето това се казва добра новина. Суперхраните, които растат във вашите географски ширини, са най-актуални за вас самите! България е истинска енцинклопедия за суперхрани и задължително трябва да им се наслаждаваме по-често. Не само защото медът, пчелният прашец, лимецът, глухарчето, копривата, лападът, спанакът, черницата, шипката, глогът и останалите диворастящи и отглеждани в нашата страна супехрани са изключително модерни, но и защото са с вълшебни здравословни свойства.  

Черен ориз, амарант, натурален шоколад, мака и броколи са останалите суперхрани, които присъстват в топ тенденциите в здравословното хранене за 2015-а година.   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти