С какво е полезен патладжанът

С какво е полезен патладжанът
Снимка: Thinkstock

Родината на патладжана е Индия. От години обаче той се е утвърдил и в Европа. За древните гърци патладжанът имал репутация на отровно растение. По време на арабските нашествия в Европа той се превърнал в откритие за европейската кухня.

След редица изследвания става ясно, че патладжанът категорично е един от най-здравословните зеленчуци. Приема се дори като символ на дълголетието.

В патладжана се съдържат витамини, захари, ферменти, минерални и дъбилни вещества. В тях се откриват големи количества белтъци, мазнини, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, сяра, бром, желязо, йод, мед, цинк, хлор и балансиран комплекс от микроелементи и витамини като В1, В2, В6, В9, С, РР и D. Този букет от биологичноактивни вещества подобрява работата на сърдечносъдовата система.

Целулоза и органичните киселини пък, които също се откриват в съдържанието на патладжаните, стимулират стомашната секреция и чревната перисталтика, пектиновите вещества, които подпомагат ликвидирането на проблема със застойните явления в жлъчните пътища и червата. Също така възпрепятстват развитието на атеросклероза, пише "Gotvach.bg".

Патладжаните се препоръчват на страдащите от диабет. Те имат ниско съдържание на въглехидрати. Те не са твърде калорични и са подходящи при хора, които се борят с килограмите и при болните от захарен диабет.

Освен това патладжаните засилват способността на инсулина да понижава равнището на захарта в кръвта и активизират производството на еритроцити.

Освен при диабет, патладжанът подпомага и работата на сърцето. Това е благодарение на високото съдържание на калий – 238 мг в 100 грама. Така той помага за нормализирането на водно-солевия обмен и подобрява работата на сърцето.

Химичният състав на патладжана подпомага възстановяването на хрущялната тъкан и укрепването на костите. Обелката му пък помага за укрепване на венците. За да стане това, тя се подсушава за кратко във фурната, смила се, залива се с гореща вода и се прави запарка, в която се добавя 1 ч.л. сол. Устата се плакне с получената смес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти