Повече цвят на трапезата за по-здраво тяло

Повече цвят на трапезата за по-здраво тяло
Снимка: THinkstock

Някои казват, че ние сме това, което ядем, и със сигурност това, което ядем може да бъде полезно в борбата с нашите заболявания.

Яденето на разнообразие от цветни плодове и зеленчуци ви набавя безброй хранителни вещества, съобщават от Foodpanda.

Балансирано меню, богато на цветни плодове и зеленчуци допринася за здраво тяло и здравословно тегло. Плодовете и зеленчуците съдържат уникални съставки, които помагат предотвратяването на редица хронични заболявания.

Консумацията на плодове и зеленчуци, като част от цялостната здравословна диета, може да намали риска от развитие на инсулт, исхемична болест на сърцето и диабет. Защо това е така, обясняват от най-голямата международна платформа за поръчка на храна.

Антиоксидантите и фибрите в плодовете и зеленчуците, могат да предотвратят редица тежки болести. Фибрите играят важна роля за подобряването на храносмилателната система, а също допринасят за понижаването на нивата на холестерола в кръвта.

Яденето на плодове и зеленчуци помага на организма ни да набави нужния калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от камъни в бъбреците, а те са един изключително важен орган от човешкото тяло.

Витамин A, се намира в много оранжево-оцветени зеленчуци и плодове. Той е отговорен за зрението ни. Витамин С, в плодовете и някои зеленчуци, поддържа имунитета на организма ни. Плодовете и зеленчуците също са източник на фолиева киселина и витамин Б, който е от съществено значение за функцията на червените кръвни клетки.

Съвкупността от тези елементи, заедно с минералите изграждат правилното функциониране на нашите органи. Ето защо е важно да подсигурим големи количества и да енергизираме тялото, така че то да бъде силно и със изградена защита за студените зимни месеци, когато сме най-податливи на грипове.

Освен за подобряване на имунитета ни, плодовете и зеленчуците като начин на хранене са подходящи и за пречистване и контрол на теглото. Причината? Ниското съдържание на калории. Те съдържат големи количества вода и фибри, които освен полезни ни помагат да се чувстваме сити.

Смяната на по-високо калорични храни, като чипс, бонбони и рафинирани въглехидрати, с по-ниско калоричните - зеленчуци и плодове, може да ни помогне да намалим калориите, като по този начин подпомогнем метаболизма си, а в следствие на това да загубим някое друго излишно кило. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти