Ползите от халвата

Ползите от халвата
Снимка: Thinkstock

Тахан халвата е популярна от векове – както на Балканите, така и в Ориента. А това дали застрашава фигурата, зависи само от количеството.

Но освен с изключителния си вкус, халвата примамва своите любители с още едно качество – тя помага при състояния на рязко понижаване на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушения, изискващи висококалорично хранене, пише "Gotvach.bg".

Препоръчва се и при болестно повишена киселинност на телесните течности, инфекциозни и други заболявания, протичащи с висока температура.

Има два основни вида халва. Първата и по-широко популярна е сусамовата. Тя се прави от семената на растение, богато на полезни хранителни съставки. Тахан представлява каша от смлян и печен сусам. В семената му се съдържат 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17% разтворими въглехидрати.

Що се отнася до ползите за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на зехтина. В него се откриват повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Най-голямата му ценност обаче са незаменимите аминокиселини.

Сусамовото масло е една от малкото мазнини, които напълно се усвоява от човешкото тяло. 100 г сусам внасят в организма около 30 г белтъчини, 60 г мазнини, 20 г въглехидрати, 4 г влакнини и 2.5 оксалати. Енергийната стойност на продукта е 644 калории.

Поради това сусамовата тахан халва се препоръчва при изтощение на организма. При стресови и натоварващи ситуации, като преход в планината например, е добре да имате в себе си малко от тази халва. Тя ще ви даде необходимата сила в труден момент.

Поради голямото си количество на захар и високото си калорийно ниво сусамовата тахан халва не се препоръчва на пациенти с диабет или подагра. Ограничения има и за страдащите от бъбречно-каменна болест поради наличието на оксалова киселина в сусама.

Другият вид халва е слънчогледовата. Тя не отстъпва по калории на слънчогледовата. В състава ѝ влизат растително масло и слънчогледов тахан. В семената на слънчогледа се откриват около 20% белтъчини, 25% въглехидрати и 1,5% дъбилни вещества.

В слънчогледовата тахан халва се откриват ненаситени мастни киселини, поради което тя е подходяща за слаби хора със сърдечносъдови проблеми. Помага и при възстановяване след тежко и изтощително боледуване. Народната медицина я препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при хроничен гастрит.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти