Многобройните ползи от риба тон

Многобройните ползи от риба тон
Снимка: Thinkstock

Червеното и ароматно месо на риба тон е любимо на почти всички хора по света. То е богато на протеини и бедно на мазнини – прекрасен заместител на червените меса и подходяща храна за всяка диета.

Малко преди 40-те години на миналия век рибата тон е считана за изключително луксозна храна и рядко се появявала в чинията на обикновения човек.

Туните били наричани "антилопи на океана", поради голямата скорост, с която се движели и честите им миграции. С годините рибарите усвоили улова и тя станала по-достъпен продукт. Днес популацията на туната е застрашена. Скоро този така популярен деликатес ще е забранен.

Най-често рибата тон се предлага в консерва с мазнина или в солена вода. Популярни са още месните филета или месните смеси. Предлагат се готови рибни блюда с туна, консерви в собствен сос или без осоляване, както и такива в растително масло.

Рибите тон са изключително полезна храна. В едва 100 г от продукта се откриват витамините В3 и В6. Освен това се съдържа и изключително редкият витамин В12 - до 11 мкг. Това е пет пъти повече от средната дневна доза.

В рибите тон се откриват много минерали - фосфор, магнезий и желязо. Те са необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма.

Както всички други риби, така и рибата тон е богата на омега-3 мастни киселини. Тези доказано полезни мазнини предпазват от много заболявания и са задължителна част от всеки здравословен хранителен режим.

Препоръчително е възрастните да приемат по 2 порции от поне 100 г мазна риба седмично, а за бременни и децата под 12 години – веднъж.

Съставките предпазват от сърдечни заболявания и поддържат кръвоносните съдове чисти. Ненаситените мазнини предпазват тъканите от възпаления, водещи до увреждания на сърцето и кръвоносните съдове.

Консумацията на риба тон подобрява сърдечно-съдовото здраве. Редовният и прием понижава риска от сърдечна недостатъчност с поне 1/3.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти